Kysymyksiä? Kommentteja?

Tähän osioon on koottu sekä SSHY:n sivustoon ja toimintaan (I) että yleisesti sukututkimukseen liittyviä kysymyksiä (II). Jos haluat lisätä näille sivustoille uuden kysymyksen, lähetä meille sähköpostia info (at) sukuhistoria.fi.

I) Suomen Sukuhistoriallinen yhdistys ry


Miten liityn Suomen Sukuhistoriallisen yhdistyksen jäseneksi?

Voit liittyä yhdistyksemme jäseneksi täyttämällä liittymislomakkeen kotisivumme Liity jäseneksi -linkistä. Tiedonkulun varmistamiseksi tarkista että sähköpostisi on oikein kirjoitettu.

Jäsenyys on henkilökohtainen eikä se ole siirrettävissä esim. perheenjäsenelle. Jäseneksi liityttäessä maksetaan kertaalleen sekä liittymismaksu (10 euroa) että jäsenmaksu (17 euroa), seuraavina vuosina pelkästään jäsenmaksu. Sukuseurat ja -yhdistykset voivat liittyä kannatusjäseniksi (50 euroa/vuosi).

Miksi minun kannattaa liittyä jäseneksi?

Suomen Sukuhistoriallisen yhdistyksen jäsenenä olet mukana hankkeessa, joka rakentaa käyttäjäystävällistä sukututkimusympäristöä. Yhdistyksemme tulot kertyvät lähes kokonaan jäsen- ja kurssimaksuista sekä lahjoituksista ja haluamme pitää osan digitoimastamme materiaalista kaikille vapaasti saatavana ilmaiseksi. Jäsenenä tuet toimintaamme ja pidät näin huolen, että kuvaamamme aineisto löytyy netistä jatkossakin.

Liittymällä jäseneksi pääset nauttimaan jäseneduista, kuten 100-125 vuotta vanhoista kirkonkirjoista, yli 50 vuotta vanhoista kuolleiden luetteloista, erikoismateriaaleista, kuten digitoiduista läänintileistä, tuomiokirjoista, sotilaslähteistä ja vankiloiden aineistoista, sekä yhtäjaksoisemmista/helppokäyttöisemmistä hakemistoista. Lisäksi jäsenenä voit käyttää Kuvatietokanta-hakukonetta, jolla pystyt tekemään hakuja kirjojen sisällysluetteloista. Voit esimerkiksi hakea seurakunnan kaikista indeksoiduista rippikirjoista tietyn kylän tai talon nimeä, jolloin saat tulokseksi listan kaikista sivuista, joilla nimi esiintyy.

Järjestämme myös
- jäsentapaamisia
- koulutusta ja kursseja (jäsenille alennus kurssimaksuista)
- opastusta aineiston digitointiin ja hakemistojen tekoon

Miten etenen jäsenille tarkoitettuun kuvatietokantaan?

Jäsensivuillemme pääset kotisivumme vasemmalla palstalla olevasta linkistä Jäsensivut > Kuvatietokanta. Painaessasi linkkiä näytölle ilmestyy kenttä, johon kirjataan em. käyttäjätunnus ja salasana. Tunnukset kirjoittamalla pääset jäsensivuillemme, josta löytyy julkisesti saatavilla olevan materiaalin lisäksi vain jäsenille saatavilla olevaa aineistoa.

Miten löydän ohjeita SSHY:n sivustolla olevan aineiston käyttöön?

Sivustollamme olevien kirkonkirjojen käyttöön löytyy opastusta jäsensivustolta kohdasta "Jäsensivut" -> "Sukututkimustietoutta" -> Sukututkimus Digiarkiston avulla.

Miten jäsenille tarkoitettu hakutoiminto toimii?

Hakua varten kirjoitetut ohjeet löytyvät täältä.

Miten kirjaudun ulos jäsensivuilta?

Jäsensivuilla ei ole uloskirjautumispainiketta, selaimen sulkeminen riittää. Jos olet yleisellä koneella (esim. kirjastossa tai opetusluokassa), muistathan tyhjentää selailuhistorian.

Miksi en ole saanut ohjeita salasanani muodostamiseen jäsensivuille?

Salasanat lähetetään automaattisesti jäsenille heti, kun hänen liittymis- ja jäsenmaksunsa on maksettu. Jäsenen maksettua liittymis- ja jäsenmaksunsa hänelle lähetetään automaattisesti sähköpostitse Tervetuloa-viesti, joka sisältää ohjeet salasanan muodostamiseen. Jos et ole saanut viestiä, se saattaa siis johtua siitä, että sinulta on joko liittymismaksu tai vuosittainen jäsenmaksu maksamatta. Jos olet vaihtanut sähköpostiosoitetta tai kirjoittanut osoitteesi vahingossa väärin, saattaa salasana mennä tähän väärään osoitteeseen. Näissä tapauksissa ota yhteyttä sähköpostitse rahastonhoitaja (a) sukuhistoria.fi, jotta saamme asian korjattua.

Miksi tunnukseni jäsensivuille eivät toimi?

Tervetuloa jäseneksi -viestissä sinulle lähetetyissä ohjeissa on jäsensivulle pääsyyn tarvittava "käyttäjätunnus". Salasanan teet itse ja ohje löytyy myös Tervetuloa-viestistä.

Pidä siis huoli, että jäsenmaksusi ovat aina ajan tasalla, sillä tunnusten toimimattomuuden syynä voi olla maksamaton jäsenmaksu.

Roskapostikansion asetuksiin kannattaa laittaa sallituksi osoitteemme sukuhistoria.fi tai *@sukuhistoria.fi

Syynä salasanan toimimattomuuteen voi olla myös internet-selain. Joillain on ollut vaikeuksia kirjautumisessa Microsoft Edge-selaimella välimuistin tyhjentämisestä huolimatta. Microsoft Edge-selaimessa saattaa salasanan joutua kirjoittamaan kopioimisen/liittämisen sijaan. Selaimen välimuistin tyhjentämisestä voi olla apua. Tyhjentämisohjeet löytyvät selaimen yläreunasta kohdasta Ohje.

Microsoft Edgen sijasta kannattaa kokeilla myös jotain toista selainta.

Miten SSHY:n sivuston aineisto on julkaistavissa?

Julkisten sivujemme kuvien käyttö on vapaata. Huomioithan, että jäsensivujen aineisto on vain jäsenistölle, ja sen aineistoa ei ole sallittua kopioida yleiseen käyttöön (esim. sosiaalisessa mediassa). Kätevin tapa viitata jäsensivujemme aineistoon on käyttää linkkiä esim. asianomaiseen sivuun.

Myös julkaisua varten (esim. lehdet, kirjat, DVD:t) jäsensivujen materiaalin käyttö on rajoitettua. Lähde on syytä mainita niin jäsensivujen aineistoa kuin kaikille avointa aineistoa käytettäessä. Jäsensivujen kuvien julkaisemisesta pyydämme olemaan aina yhteydessä yhdistykseemme info (at) sukuhistoria.fi

Mitä tarkoittavat kuvatietokannan lähdesarakkeen lyhenteet?

Alkuperäiskuvauksen tunnistaa seurakunnittaisesta aineistoluettelon lähdesarakkeessa olevasta AP-merkinnästä. Aiemmin mikrofilmeiltä ja -korteilta kuvatietokantaamme digitoitu aineisto on jätetty originaalikuvien rinnalle, ja sen erotat filmin/kortin numeron perusteella (esim. IK/JK/KK tai MKO + numero).

Koska odottamani paikkakunta tulee nettiin?

Yhdistyksemme digitoijat ovat lähes pelkästään vapaaehtoisia, joten he voivat vaikuttaa digitointikohteen valintaan. Seurakuntia tulee sivuille lisää heti, kun saamme vapaaehtoisia digitoimaan ne. Jos haluat oman seurakuntasi kirjat nettiin ja haluaisit niitä digitoida, ota meihin yhteyttä (info(at)sukuhistoria.fi). Lisää tietoa digitoinnista saat hakemiston kohdista Osallistu! ja Digitointi.

Miksi sivustollanne on myös epäselviä/huonoja kuvia?

Kuvan laatu voi olla huono monestakin eri syystä - se voi olla alun perinkin huonosti mikrofilmattu, digitoinnissa on voinut sattua yksittäinen tai systemaattinen virhe tai jotain ihan muuta. Digiarkistossa julkaistut kuvat voidaan aina vaihtaa parempiin.

Miten muutan luettavien kuvien kokoa

Tekstin ja kuvan saa suuremmaksi esimerkiksi painamalla oman tietokoneen näppäimistöltä ctrl-näppäintä (yleensä vasemmassa alakulmassa) ja +-näppäintä (numeronäppäimistöllä) samanaikaisesti. Se onnistuu myös hiiren päällä olevaa rullaapyörittämällä ja painamalla samalla ctrl-näppäintä. Lisäksi kuvatietokannassa voi kuvan kokoa muuttaa ohjaamalla hiiren kursorin kuvan päälle ja painamalla hiiren vasenta näppäintä.

Lisäksi selaimille on saatavissa erikseen ladattava SSHY-selainlaajennus, josta löytyy lisätietoa täältä.

Mistä saisi apua käsialojen tulkintaan?

Ohjeita käsialan tulkintaan on jäsensivujemme Vanhojen käsialojen opas-osioissa (nimet, nistoriakirjat, rippikirjat). Yhdistyksellämme ei valitettavasti ole kääntäjiä omasta takaa, mutta käännösapua voi kysellä keskustelupalstamme kautta linkistä "Lukuapua". Kyselyn esittäminen edellyttää rekisteröitymistä palstalle. Kysymyksiä voi esittää myös Facebook-sivumme kautta.

Käännöstyötä korvausta vastaan tekevistä ammattitutkijoista löytyy luettelo Suomen Sukututkimusseuran sivulta "Ammattisukututkijat" ja sen loppupuolelta kohdasta "Käännöspalveluja".

Lisäksi mm. kansalais- ja työväenopistoissa järjestetään vanhojen käsialojen tulkintaan opastavia kursseja.

Haluaisin täydentää kuvatietokannassa olevaa hakemistoa. Miten toimin?

Kätevin tapa täydentää hakemistoja on muokata niitä jäsensivujen kuvatietokannassa Muokkaa-komennon avulla. Hakemistonteko-ohjeet löydät täältä.

Miten keskustelufoorumille rekisteröidytään?

Keskustelufoorumillemme rekisteröidytään sen oikeasta yläkulmasta kohdasta "Rekisteröidy". Rekisteröityessä luodaan oma nimimerkki ja salasana, sillä SSHY:n tunnukset käyvät vain jäsensivuille. Neuvoja palstalle rekisteröitymiseen ja sen käyttöön löytyy sen oikean yläkulman kohdasta "UKK" (usein kysytyt kysymykset).

Huomaathan että SSHY:n Digiarkiston keskustelufoorumi ja Suomen Sukututkimusseuran Suku Forum ovat kaksi erillistä palstaa, joille kirjoitettuja viestejä voi enimmäkseen lukea rekisteröitymättä. Kysymyksen lähettäminen foorumille edellyttää kirjautumista ja siten henkilökohtaisen käyttäjätunnuksen ja salasanan luomista.

Miten saan lisätietoa yhdistyksen toiminnasta?

Ota reippaasti yhteyttä, jos kaipaat lisäinformaatiota yhdistyksemme toiminnasta. Tavoitat meidät sähköpostitse osoitteista info (at) sukuhistoria.fi ja toiminnanjohtaja (at) sukuhistoria.fi. Toiminnanjohtaja vastaa numerosta (045) 850 8485 (maanantaisin klo 11-12).

SSHY:n yhteystiedot löytyvät myös kotisivumme vasemman reunan kohdasta Yhteystiedot.

Viimeisimmistä tapahtumista tiedotetaan kotisivun lisäksi jäsenille lähetettävällä jäsentiedotteella, jotka ovat jäsenistön luettavissa myös jäsensivujen tiedotearkistossa.

Lisäksi tiedotamme toiminnastamme etusivumme blogissa, keskustelufoorumilla, tapahtumakalenterissa ja Facebook-ryhmässä.

II) Sukututkimus


Miten aloitan sukututkimuksen?

Alkuun sukututkimuksessa pääset

Alla vielä pari hyödyllistä linkkiä sukututkimuksen aloittajalle:

Mistä etsiä sukututkimustietoja?

Alkuperäisaineisto säilytetään enimmäkseen arkistoissa, mutta nykyään se on käytettävissä usealla tavalla.
  1. Internet
    Verkkopohjainen sukututkimus on jo arkipäivää erityisesti kirkonkirjojen osalta, koska suuri osa yli satavuotiaasta aineistosta on hyödynnettävissä digitaalisena ja/tai hakutietokantoina.
  2. Arkistoissa (Kansallisarkiston toimipaikat)
    - aineisto lähinnä nettitietokantoina tai mikrokorteilla/filmeillä

Keskeisiä internetsivuja ovat:

Suomen Sukuhistoriallinen yhdistys (SSHY, Digiarkisto)
- Kirkonarkistoja digitoituna (yli 125 vuotta vanhat vapaasti tutkittavissa, 100-125-vuotiaat edellyttävät jäsenyyttä)
- Lisäksi mm. läänintilejä, tuomiokirjoja, sotilasrullia, matrikkeleita sekä kuntien, piirilääkäreiden, vankiloiden ja poliisilaitosten aineistoja (edellyttävät jäsenyyttä)<

Suomen Sukututkimusseura (SSS)
- Sukututkimuksen "yleissivusto", runsas linkkikokoelma
- Hakutietokantoja, mm. Historiakirjatietokanta (HisKi), jossa yli 100 vuotta vanhoja syntymä-, kuolin- ja vihkitietoja
- SukuHaku sisältää lähinnä kirjallisuutta ja muuta digitoitua sukututkimusaineistoa etupäässä jäsenille

Karjala-tietokanta (KATIHA)
- Kansallisarkiston ylläpitämä tietokanta luovutetun Karjalan kirkonkirjoista (yli 100 vuotta vanhat tiedot, kuolleet vuoteen 1949 asti, myös ortodoksisista seurakunnista).

Kansallisarkisto (KA)
- Kansallisarkiston kotisivut, joilla mm. - Astia-verkkopalvelu (Kansallisarkiston aineiston haku- ja tilauspalvelu) - Arkistojen Portti-sivusto (aihepiirit)

Hakemistoja Kansallisarkiston aineistoon on Digihakemistossa.

Nettitietokannoissa ei lainsäädännöllisistä syistä juuri ole alle 100 vuotta vanhaa tietoa. Poikkeuksen muodostavat kuolleiden luettelot, joissa raja on 50 vuotta.

Keskeisimpiä sivustoja löydät esim. täältä.

Kuinka kauas ajassa taaksepäin voin sukujuurissani edetä?

Tutkimuksen etenemiseen vaikuttavat mm. asiakirjoissa käytetty käsiala. Ruotsin kielen jonkinlainen hallinta on eduksi. On jo hyvä saavutus päästä juurissaan seurakuntien kirkonkirjojen tavallisimpaan alkuajankohtaan 1700-luvun alkuun. Talonpoikaissuvussa voidaan parhaimmillaan edetä noin vuoteen 1540, jolloin ensimmäiset vuotuiset lähdesarjat eli maakirjat alkavat. Tätä kauemmas voidaan edetä osassa rälssi- eli aatelissukuja ja joissain tapauksissa (esim. paikoin Satakunnassa ja Itä-Hämeessä) harvoissa talonpoikaissuvuissa.

Miten voisin halutessani palkata ammattisukututkijan ja paljonko tutkimus maksaa?

Suomen Sukuhistoriallinen yhdistys ei tee sukututkimusta korvausta vastaan. Ammattisukututkijoiden yhteystietoja on Suomen Sukututkimusseuran kotisivulla. Tutkimuksen hinta riippuu paljon tutkimuksen laajuudesta. Tarkempaa arviota voi pyytää ammattisukututkijalta, mutta hiemankin laajempi tutkimus maksaa usein vähintään joitain satoja euroja. Tutkijat velottavat yleensä tuntitaksan mukaan.

Mistä löydän kuvia hautakivistä?

Hautakiviä ja muistomerkkejä ei sivustollemme ole kuvattu. Hautakivitietokanta löytyy Suomen Sukututkimusseuran sivuilta. Hautakiviä on myös kuvattu mm. Facebook-­ryhmään Suomen kirkkoja ja hautausmaita sekä ulkomaisille sivuille Find A Grave ja BillionGraves.