Kysymyksiä? Kommentteja?

Tähän osioon on koottu sekä SSHY:n sivustoon ja toimintaan (I) kuin yleisesti sukututkimukseen liittyviä kysymyksiä (II). Jos haluat lisätä näille sivustoille uuden kysymyksen, lähetä meille sähköpostia info (at) sukuhistoria.fi.

I) Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys


Miten liityn Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen jäseneksi?

Voit liittyä yhdistyksemme jäseneksi täyttämällä liittymislomakkeen kotisivumme Liity jäseneksi -linkistä. Tiedonkulun varmistamiseksi tarkista että sähköpostisi on oikein kirjoitettu.

Jäsenyys on henkilökohtainen eikä ole siirrettävissä esim. perheenjäsenelle. Jäseneksi liityttäessä maksetaan kertaalleen liittymismaksu (10 euroa) ja jäsenmaksu (17 ¤), seuraavina vuosina pelkästään jäsenmaksu. Sukuseurat ja -yhdistykset voivat liittyä kannatusjäseniksi (50 euroa/vuosi).

 

Mihin tarvitsen SSHY:n käyttäjätunnuksia?

Käyttäjätunnusta ja salasanaa tarvitset tutkiessasi jäsensivujemme aineistoa.

Miksi minun kannattaa liittyä jäseneksi?

Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen jäsenenä olet mukana hankkeessa, joka rakentaa uudenlaista sukututkimusympäristöä. Yhdistyksemme ainoat tulonlähteet tällä hetkellä ovat jäsen- ja kurssimaksut sekä lahjoitukset ja haluamme pitää suuren osan digitoimastamme materiaalista kaikille vapaasti saatavana ilmaiseksi. Jäsenenä tuet toimintaamme ja pidät näin huolen, että kuvaamamme aineisto löytyy netistä jatkossakin.

Liittymällä jäseneksi pääset nauttimaan jäseneduista, kuten 125 vuotta nuoremmista kirkonkirjoista, digitoiduista läänintileistä ja tuomiokirjoista sekä yhtäjaksoisemmista/helppokäyttöisemmistä hakemistoista. Lisäksi jäsenenä voit käyttää Kuvatietokanta-hakukonetta, jolla pystyt tekemään hakuja kirjojen sisällysluetteloista. Voit esimerkiksi hakea seurakunnan kaikista indeksoiduista rippikirjoista tietyn kylän tai talon nimeä, jolloin saat tulokseksi listan kaikista sivuista, joilla nimi esiintyy.

Järjestämme myös
- jäsentapaamisia
- koulutusta ja kursseja (jäsenille alennus kurssimaksuista)
- opastusta aineiston digitointiin ja hakemistojen tekoon

 

Miten etenen jäsenille tarkoitettuun kuvatietokantaan?

Jäsensivuillemme pääset kotisivumme vasemmalla palstalla olevasta linkistä Jäsensivut > Kuvatietokanta. Painaessasi linkkiä näytölle ilmestyy kenttä, johon kirjataan em. käyttäjätunnus ja salasana. Tunnukset merkitsemällä pääset jäsensivuillemme, josta löytyy julkisesti saatavilla olevan materiaalin lisäksi vain jäsenille saatavilla olevaa aineistoa.

 

Miten löydän ohjeita SSHY:n sivustolla olevan aineiston käyttöön?

Sivustollamme olevien kirkonkirjojen käyttöön löytyy opastusta jäsensivustolta kohdasta "Jäsensivut" -> "Sukututkimustietoutta" -> Sukututkimus Digiarkiston avulla.

Miten jäsenille tarkoitettu hakutoiminto toimii?

Hakua varten kirjoitetut ohjeet löytyvät täältä.

 

Miten kirjaudun ulos jäsensivuilta?

Jäsensivuilla ei ole uloskirjautumispainiketta, selaimen sulkeminen riittää. Jos olet yleisellä koneella (esim. kirjastossa tai opetusluokassa), muistathan tyhjentää selailuhistorian. Firefoxilla tämä tehdään esim. selaimen vasemman kulman valikosta Sivuhistoria > Näytä sivuhistoria > aktivoi kohdat Tänään, Eilen jne. > klikkaus hiiren vasemmalla näppäimellä > Valitse Poista.

 

Miksi en ole saanut salasanaani jäsensivuille?

Salasanat lähetetään automaattisesti jäsenille heti, kun hänen liittymis- ja jäsenmaksunsa on maksettu. Salasana lähetetään osoitteeseen, jonka jäsen on liittyessään ilmoittanut. Jos et ole saanut salasanaasi se saattaa siis johtua siitä, että sinulta on joko liittymismaksu tai vuosittainen jäsenmaksu maksamatta. Jos olet vaihtanut sähköpostiosoitetta tai kirjoittanut osoitteesi vahingossa väärin, saattaa salasana mennä tähän väärään osoitteeseen. Näissä tapauksissa ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen rahastonhoitaja (at) sukuhistoria.fi, jotta saamme asian korjattua.

Miksi salasanani ei toimi?

Tervetuloa jäseneksi -kirjeessä sinulle lähetetyissä ohjeissa on jäsensivulle pääsyyn tarvittava "käyttäjätunnus" ja "salasana". Sanoissa olevia lainausmerkkejä (") ei kuulu kirjoittaa kenttiin. Ole sen sijaan huolellinen isojen ja pienten kirjainten kanssa. Mahdolliset välit tai välimerkit kuuluvat sanaan. Jollet saa kirjoittamalla salasanaa toimimaan, kokeile kopioida lainausmerkkien välissä olevat merkit ja liittää ne salasana-kenttään. Salasanat vaihdetaan aika ajoin ja uudet salasanat lähetetään kaikille jäsenmaksunsa hoitaneille automaattisesti. Pidä siis huoli, että jäsenmaksusi ovat aina ajan tasalla.

Syynä salasanan toimimattomuuteen voi olla internet-selain. Joillain on ollut vaikeuksia kirjautumisessa Internet Explorer-selaimella välimuistin tyhjentämisestä huolimatta. Esimerkiksi Internet Explorer 9 -selaimessa salasana pitää kirjoittaa kopioimisen/liittämisen sijaan. Selaimen välimuistin tyhjentämisestä voi olla apua. Tyhjentämisohjeet löytyvät selaimen yläreunasta kohdasta Ohje.

Internet Explorerin sijasta kannattaa kokeilla myös jotain toista selainta esim. Firefox-selainta.

 

Miten SSHY:n sivuston aineisto on julkaistavissa?

Julkisten sivujemme kuvien käyttö on vapaata. Huomioithan, että jäsensivujen aineisto on vain jäsenistölle, ja sen aineistoa ei ole sallittua kopioida yleiseen käyttöön (esim. sosiaalisessa mediassa). Kätevin tapa viitata jäsensivujemme aineistoon on käyttää linkkiä esim. asianomaiseen sivuun.

Myös julkaisua varten (esim. lehdet, kirjat, DVD:t) jäsensivujen materiaalin käyttö on rajoitettua. Lähde on syytä mainita niin jäsensivujen kuin kaikille avointa aineistoa käytettäessä. Lisätietoja saat yhdistyksestämme info (at) sukuhistoria.fi

Havaitsin että tietokannassanne on aineistoa kuvattuna alkuperäisistä kirkonkirjoista. Miten sitä on saatu kuvattua?

Yhtenä yhdistyksen tehtävänä on pyrkiä kuvaamaan mahdollisuuksien mukaan alkuperäisiä kirkonarkistoja niiden selkeyden ja luettavuuden takia. Kuvauksia ovat tehneet vapaaehtoiset mm. arkistoissa ja paikan päällä seurakunnissa. Kuvauksia on tehty kesäkuuhun 2014 mennessä yli sadasta seurakunnasta, joista monet ovat Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta.

Miten alkuperäiskuvaukset ovat tunnistettavissa?

Alkuperäiskuvauksen tunnistaa seurakunnittaisesta aineistoluettelon lähdesarakkeesta olevasta AP-merkinnästä. Aiemmin mikrofilmeiltä ja -korteilta kuvatietokantaamme digitoitu aineisto on jätetty originaalikuvien rinnalle, ja sen erotat filmin/kortin numeron perusteella.

 

Koska odottamani paikkakunta tulee nettiin?

Yhdistyksemme digitoijat ovat vapaaehtoisia, joten he saavat itse määrätä digitointinsa kohteen. Seurakuntia tulee sivuille lisää heti kun saamme vapaaehtoisia digitoimaan ne. Jos haluat oman seurakuntasi kirjat nettiin ja voit aloittaa niiden digitoimisen itse, ota meihin yhteyttä. Lisää tietoa digitoinnista saat hakemiston kohdista Osallistu! ja Digitointi.

 

Miksi julkaisette epäselviä/huonoja kuvia?

Kuvan laatu voi olla huono monestakin eri syystä - se voi olla alunperinkin huonosti mikrofilmattu, digitoinnissa on voinut sattua yksittäinen tai systemaattinen virhe tai jotain ihan muuta. Digiarkistossa julkaistuja kuvia ei ole poltettu ikuisiksi ajoiksi sellaisenaan, vaan ne voidaan aina vaihtaa parempiin. Kun joku meille toimittaa keskinkertaista tai huonoa materiaalia, se on jo kuvattu. Miksi emme siis julkaisisi sitä? Julkaistuna työn tekijä itse näkee, mitä on saanut aikaiseksi ja ehkä oppii digitoimaan paremmin.

Miten muutan luettavien kuvien kokoa

Tekstin ja kuvan saa suuremmaksi esim. painamalla oman tietokoneen näppäimistöltä ctrl-näppäintä (yleensä vasemmassa alakulmassa) ja +-näppäintä (numeronäppäimistöllä) samanaikaisesti. Se onnistuu myös hiiren päällä olevaa rullaa pyörittämällä ja samalla painamalla ctrl-näppäintä. Lisäksi kuvatietokannassa voi kuvan kokoa muuttaa ohjaamalla hiiren kursorin kuvan päälle ja painamalla hiiren vasenta näppäintä.

Mistä saisi apua käsialojen tulkintaan?

Yhdistyksellämme ei valitettavasti ole kääntäjiä omasta takaa, mutta käännösapua voi kysellä keskustelupalstamme kautta linkistä "Lukuapua". Kyselyn esittäminen edellyttää rekisteröitymistä palstalle. Kysymyksiä voi esittää myös facebook-sivumme kautta.

Käännöstyötä korvausta vastaan tekevistä ammattitutkijoista löytyy luettelo Suomen Sukututkimusseuran sivulta "Ammattisukututkijat" ja sen loppupuolelta kohdasta "Käännöspalveluja".

Toimitin viikko/kuukausi/vuosi sitten korjauksen hakemistoon. Miksi se ei näy kannassa vieläkään?

Meille tulee aika paljon pieniä yksittäisiä korjauksia hakemistoihin. Näiden vieminen kuvatietokantaan vaatii täsmälleen yhtä paljon työtä kuin koko hakemiston vieminen - itse asiassa koko hakemisto viedään aina kerralla. Yleensä kysymme voisiko yksittäisen korjauksen lähettäjä korjata koko hakemiston, jotta se tulisi kerralla kuntoon. Usein vastausta ei enää tule ja tällöin alkuperäinen pyyntö jää meillä jonoon tehtäväksi jonakin parempana aikana, kun muuta tekemistä ei ole. Hakemiston teksti on joka tapauksessa viitteellinen ohje sivun sisällöstä, ei absoluuttinen totuus.

 

Miten keskustelufoorumille rekisteröidytään?

Keskustelufoorumillemme rekisteröidytään sen oikeasta yläkulmasta kohdasta "Rekisteröidy". Rekisteröityessä luodaan oma nimimerkki ja salasana, sillä SSHY:n tunnukset käyvät vain jäsensivuille. Neuvoja palstalle rekisteröitymiseen ja sen käyttöön löytyy sen oikean yläkulman kohdasta "UKK" (usein kysytyt kysymykset).

Huomaathan että SSHY:n Digiarkiston keskustelufoorumi ja Suomen Sukututkimusseuran Suku Forum ovat kaksi erillistä palstaa, joille kirjoitettuja viestejä voi enimmäkseen lukea rekisteröitymättä. Kysymyksen lähettäminen foorumille edellyttää kirjautumista ja siten henkilökohtaisen käyttäjätunnuksen ja salasanan luomista.

 

Miten saan lisätietoa yhdistyksen toiminnasta?

Kaivatessasi lisäinformaatiota yhdistyksemme toiminnasta ota reippaasti yhteyttä. Tavoitat meidät joko sähköpostitse osoitteisiin info (at) sukuhistoria.fi tai toiminnanjohtaja (at) sukuhistoria.fi. Toiminnanjohtaja vastaa numerossa (045) 850 8485.

SSHY:n yhteystiedot löytyvät myös kotisivumme vasemman reunan kohdasta Yhteystiedot.

Viimeisimmistä tapahtumista tiedotetaan kotisivun lisäksi jäsenille lähetettävällä jäsentiedotteella.

 

II) Sukututkimus


Miten aloitan sukututkimuksen?

Alkuun sukututkimuksessa pääset
- Haastattelemalla sukulaisia ja kyselemällä
- Etsimällä tietoja suvun dokumenteista: perheraamattu, perukirjat, kauppakirjat, valokuvat, kuolinilmoitukset, hautakivet jne.
- Tutustumalla sukututkimusoppaisiin ja muuhun sukututkimuskirjallisuuteen
- Sukututkimuskurssin käyminen on suositeltavaa, ja vältyt joiltain aloittelijan karikoilta
- Tilaamalla tarvittaessa tietoja kirkkoherranvirastoista; Aineisto on tutkijan ulottuvilla internetissä, arkistoissa tai kirjastoissa yleensä sataa vuotta vanhemmalta ajalta. Tärkeimmästä lähdesarjasta eli kirkonkirjoista tehtävä tutkimus edellyttää esivanhempia koskevien tietojen ulottumista useimmiten reilu sata vuotta taaksepäin. Tutkimuksen lähtöhenkilöstä (esim. isovanhempi/isoisovanhempi) tulee tietää hänen tarkka nimensä, syntymäaikansa ja -paikkansa.

Alla vielä pari hyödyllistä linkkiä sukututkimuksen aloittajalle:
- Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen jäsensivut (vain jäsenille) -> Sukututkimus Digiarkiston avulla
- Suomen Sukututkimusseura -> Aloita sukututkimus
- Kansallisarkisto -> Sukututkijoille

 

Mistä etsiä sukututkimustietoja?

Alkuperäisaineisto säilytetään enimmäkseen arkistoissa, mutta nykyään se on käytettävissä usealla tavalla.
1) Arkistoissa (Kansallisarkisto Helsingissä + maakunta-arkistot)
- aineisto lähinnä mikrokorteilla/filmeillä tai nettitietokantoina
2) Kirjastoissa
- kirkonarkistoja vaihtelevasti mm. mikrofilmeinä/kortteina & tietokantoina, kaukolainauksen kautta aineistoa voi tilata tutkittavaksi (kirjasto neuvoo)
3) Internet + oma koti
Internetin merkitys on kasvanut, sillä suuri osa aineistosta on jo saatavilla kotikoneen välityksellä.

Keskeisiä internetsivuja ovat:

Suomen Sukuhistoriallinen yhdistys (SSHY, Digiarkisto)
- kirkonarkistoja digitoituna (125 vuotta vanhemmat vapaasti tutkittavissa, 100-125-vuotiaat edellyttävät jäsenyyttä)
- lisäksi mm. voudintilejä, läänintilejä, tuomiokirjoja ja sotilasrullia noin vuosilta 1600-1809 (edellyttävät jäsenyyttä)

Suomen Sukututkimusseura (SSS)
- sukututkimuksen "yleissivusto", runsas linkkikokoelma
- Historiakirjatietokanta (HisKi), jossa syntymä-, kuolin- ja vihkitietoja 100 vuotta vanhemmalta ajalta

Karjala-tietokanta
- Karjala-tietokantasäätiön toimesta koottu tietokanta luovutetun Karjalan kirkonkirjoista verkkoversio KATIHA (100 vuotta vanhemmat tiedot, kuolleet vuoteen 1949, osin myös ortodoksisista seurakunnista).

Kansallisarkisto (KA)
- Arkistolaitoksen kotisivut, josta linkit mm. Kansallisarkiston ja maakunta-arkistojen sivuille
- Portti-sivusto (aihepiirit)
- VAKKA -tietokanta (arkistolaitoksessa säilytettävän aineiston tietokanta)
- Digitaaliarkisto: digitaalisessa muodossa mm. kirkonarkistoja (enimmäkseen n. vuodesta 1860 taaksepäin), henkikirjoja, Suomen asutuksen yleisluettelo, perinnöksiostoasiakirjojen luettelo, Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tiedosto ym.

Nettitietokannoissa ei lainsäädännöllisistä syistä ole juuri 100 vuotta tuoreempaa tietoa, poikkeuksena kuolleiden luettelot, joita saattaa olla noin vuoteen 1950 saakka.

Lisää eri sivustoja löydät esim. täältä.

 

Kuinka kauas ajassa taaksepäin voin sukujuurissani edetä?

Talonpoikaissuvussa voidaan parhaimmillaan edetä noin vuoteen 1540, jolloin ensimmäiset vuotuiset lähdesarjat eli maakirjat alkavat. Tätä kauemmas voidaan edetä osassa rälssi- eli aatelissukuja ja joissain tapauksissa (esim. paikoin Satakunnassa ja Itä-Hämeessä) joissain talonpoikaissuvuissa. Hyvä saavutus on jo päästä juurissaan seurakuntien kirkonkirjojen tavallisimpaan alkuajankohtaan 1700-luvun alkuun.

 

Miten voisin halutessani palkata ammattisukututkijan ja paljonko tutkimus maksaa?

Suomen Sukuhistoriallinen yhdistys ei tee sukututkimusta korvausta vastaan. Lista ammattisukututkijoista löytyy seuraavasta linkistä Suomen Sukututkimusseuran kotisivulla. Tutkimuksen hinta riippuu paljon tutkimuksen laajuudesta. Tarkempaa arviota voi pyytää ammattisukututkijalta, mutta hiemankin laajempi tutkimus maksaa yleensä vähintään joitain satoja euroja. Tutkijat velottavat yleensä tuntitaksan mukaan.

 

Mistä löydän kuvia hautakivistä?

Hautakiviä ja muistomerkkejä ei sivustollemme ole kuvattu. Hautakivitietokanta löytyy Suomen Sukututkimusseuran sivuilta. Luettelo kyseiseen tietokantaan talletetuista hautausmaista löytyy täältä.

Suomalaisia hautakiviä on myös kuvattu mm. facebook­ryhmään Suomen kirkkoja ja hautausmaita sekä ulkomaisille sivuilla Find A Grave ja BillionGraves.