Eteläpohjalaiset Juuret

Kohteesta SshyWiki
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Eteläpohjalaiset Juuret ry on sukututkimukseen ja paikallishistoriaan keskittynyt yhdistys, jonka kohdealueena on vanha historiallinen Etelä-Pohjanmaa.

Tutkimukset keskittyvät seuraaviin pitäjiin: Alahärmä, Alavus, Ilmajoki, Isokyrö, Jalasjärvi, Jurva, Kauhajoki, Kauhava, Kortesjärvi, Kuortane, Kurikka, Laihia, Lapua, Nurmo, Seinäjoki, Peräseinäjoki, Teuva, Töysä, Ylihärmä, Ylistaro, Vähäkyrö, Vöyri ja Oravainen.

Eteläpohjalaiset Juuret ry:llä on yli 850 jäsentä. Yhdistys on rekisteröity vuonna 2007. Yhdistyksen historia ulottuu vuoteen 1999, jolloin perustettiin yhdistyksen edeltäjä eli Pohjanmaan historiallisen seuran Juuret-toimikunta.Yhdistys on yksi Suomen merkittävimmistä alueellisista sukututkimusyhdistyksistä ja laajan jäsenkuntansa ansiosta yksi Suomen suurimpia sukututkimusyhdistyksiä.

Eteläpohjalaiset Juuret -julkaisu

Yhdistyksen jäsenjulkaisu on neljä kertaa vuodessa ilmestyvä Eteläpohjalaiset Juuret -lehti. Vuodesta 1999 ilmestynyt lehti on keskittynyt julkaisemaan korkeatasoisia sukututkimusartikkeleita ajalta ennen 1700-luvun puoltaväliä, jolloin kirkolliset aineistot ovat vähäisempiä ja sukututkimuksen onnistuminen edellyttää esimerkiksi käräjäpöytäkirjojen ja voudin- ja läänintilien tutkimusta.

Eteläpohjalaiset Juuret -yhdistys julkaisee myös pitäjäkohtaisia historiallisia vuosikirjoja eli kotiseutukirjoja yhteistyössä kotiseutuyhdistysten kanssa, muita erillisjulkaisuja sekä asutuskarttoja. Historiallisia vuosikirjoja on julkaistu Isostakyröstä, Vähästäkyröstä, Ylistarosta, Laihialta, Jurvasta ja Nurmosta. Eteläpohjalaiset Juuret pyrkii tukemaan pohjalaisten sukujen tutkimista monin eri tavoin.

Yhdistyksen verkkosivuilla on sukututkimusta helpottavia henkilöhakemistoja, sukututkijalistoja, linkkilistoja, arkistolähteitä ja karttuva vanhojen valokuvien galleria.

Aiheesta muualla