Opettavainen tarina - HISTORIAN tutkiminen

Täällä voit jutella kaikesta maan ja taivaan välillä. Muistathan kuitenkin asiallisen käytöksen!
Markku

Opettavainen tarina - HISTORIAN tutkiminen

Viesti Kirjoittaja Markku » 20.09.2006 13:57

Lohjalaiset maksajiksi historiateosjupakassa
LU-Jukka Nurmilaakso

Lohjan kaupunki ja seurakunta ovat joutumassa maksumiehiksi vuosikausia kestäneessä Lohjan historiateosjupakassa. Veronmaksajien kärsittäväksi saattaa jäädä huomattava summa, pahimmillaan kymmeniä tuhansia euroja.

Kyse on kirjoituspalkkiosta, jonka Lohjan Kotiseutututkimuksen Ystävät ry maksoi ennakkoon Lohjalaisten historia III:n kirjoittamisesta. Teos on viivästynyt vuosia, eikä sitä ole vieläkään julkaistu.

Teosta rahoittaneet Lohja ja Lohjan seurakunta ilmoittivat vuoden 2002 keväällä ryhtyvänsä perimään yhdistykseltä takaisin kirjaan sijoittamiaan rahoja, koska hanke ei edennyt sovitusti.

Kotiseutuyhdistys palautti kirjan painatusrahat. Sen sijaan kirjoituspalkkioon kohdistunutta, korkoineen 56 969 euron suuruista sivistyskeskuksen lähettämää laskua yhdistys ei maksanut.

Kotiseutuyhdistys sopi kaupunginhallituksen kanssa vuoden 2003 alussa, että kaupunki pidättäytyy laskun perintätoimista siksi aikaa, kun yhdistys perää oikeudessa saataviaan kirjoittajalta.

Nyt yhdistys on ryhtynyt perimään korvauksia, jotka kirjan kirjoittajaksi aikanaan palkattu historioitsija Torsti Salonen on määrätty maksamaan hovioikeudessa.

Alkuaan käräjäoikeus tuomitsi Salosen palauttamaan noin 30 000 euroa ennakkoon maksettua kirjoituspalkkiota. Hovioikeus alensi palautettavan summan, koska yhdistys oli laiminlyönyt valvontavelvollisuutensa.

Hovioikeus päätti kesällä 2005 palautettavaksi summaksi 17 000 euroa korkoineen. Lisäksi Salosen tulee maksaa 9 376 euron oikeudenkäyntikulut korkoineen. Hovioikeuden päätöksen jälkeen korvaukset on pantu perintään.

– Tuomiohan pysyy, koska Torsti Salonen ei saanut korkeimmasta oikeudesta valituslupaa, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Paula van der Pals.

Lohjan talousjohtaja Kari Torikka kertoo kaupungin nyt jatkavan perintää kotiseutuyhdistykseltä. Kaupunginhallitus päättänee asiasta lähiaikoina.

Jos kotiseutuyhdistys onnistuisi saamaan perinnän kautta oikeuden määräämät 17 000 euroa, se ei kata läheskään koko kaupungin penäämää 56 000 euron rahoitusosuutta.

Torikka arvioi, että hallituksen suhtautuminen asiaan riippuu yhdistyksen maksukyvystä. Summa on niin suuri, että sen maksaminen takaisin voi olla pienelle yhdistykselle mahdotonta.

– Todennäköistä on, että siihen annetaan huojennusta, mutta tämä on vain minun kantani. Lopullista päätöstä en uskalla ennakoida.

Torikka myöntää, että kaupungilla on syytä ottaa oppia tapauksesta. Kaupungin omassa yhdistyksen rahankäytön valvonnassa oli puutteita.

– Näin voi tulkita. Jos jälkiviisaita ollaan, niin rahaa olisi pitänyt maksaa yhdistykselle sidotummin työn etenemisen mukaan. Kun jokin osio on tehty, niin maksetaan seuraava ennakkomaksu.

Työtä alunperin valvoneeseen historiatoimikuntaan kuuluivat Pentti Järvinen, kirkkoherra Kaiku Mäenpää, silloinen kaupunginjohtaja Juhani Rinne ja sivistystoimenjohtaja Bror Ahlgrén.