Pernaja - Pernå

Kohteesta SshyWiki
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Tietoja kirkonarkistosta

Yleistä

Tuhoutuneet ja puuttuvat kirjat

Historiaa

Pernaja on tunnettu 1300-luvulta asti, lähinnä kirkkonsa ansiosta. Kivikirkko lienee rakennettu 14-sataluvulla. Ennen sitä oli luultavasti puukirkko. Paavillinen kirje 1300-luvun lopulta lupaa veroalennuksen sille joka käy kirkossa. Pernajasta on kirjoitettu laaja historiikki esim. Antell ja Siren. Antellin (Pernå sockens historia, kolme osaa) väittämä että Pernajan olisi perustanut skottilainen Teit of Pirn tuskin pitää paikkansa. Pernaja ja sen historia tulee esille myös siellä olevien kartanoiden kautta. Näitä ovat esim Suursarvilahti, Tjuasterby, Malmgård ja Tervik. Creutz suku omisti aikoinaan suurimman osan Pernajasta ja osan Pyhtäästä. Pernaja liitettiin Loviisan kaupunkiin v 2012?

Asukasluku

Jakob Faggot on kirjoittanut Pernajan asutuksesta v. 1750, että siellä asui 2022 miestä ja 2264 naista (summa 4286). Silloin siellä oli 170 1/2 manttaalia ja 334 taloa.

Kylät

Eräs kylä joka tunnetaan 1500-luvulta on Fantsnäs, katso historia alla. http://rammac.eu/uusi_sivu_1.htm

Talot

Fantsnäsin Kylässä oli kolme taloa Smeds, Weckas ja Nikus. katso http://rammac.eu/uusi_sivu_1.htm Ratsumestari Daniel Golowitz (myös Daniel Ryss) sai Fantsnäsin lahjaksi 1600-luvun alussa ja hänen poikansa Peter Golowitz rakensi säteritalonsa Fantsnäsiin 1628 ja siirsi sen n 1668 Degerbyhyn (nyk Loviisa).

Isäntäluettelot

Kirjallisuus

Sukukirjoja katso http://rammac.eu/uusi_sivu_1.htm

Huomioita suvuista

Tunnettuja sukuja Creutz (Matson), Golowitz, Teit, v Born, v Morian, Ehrnroth, , Antell, Baumgartner, Askolin ja Ramsay

Sukuseurat ja -yhdistykset

Släktföreningen v Born rf