Golowitz

Kohteesta SshyWiki
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Golowitz, Golawitz myös Golowatchev tai Daniel Ryss

Venäjältä tuli Suomeen 1600-luvun alussa joitakin aatelissukuja kuten Buturlin, Golowitz, Roubzoff ja Aminoff. Näitä kutsuttiin bojaaeiksi. Daniel Golowitzin venäläistä alkuperää ei tiedetä, mutta hän sai Perjajassa Fantsnäs ja Antbyn kylän palkinnoksi kuninkaalta. Venäjältä ei ole löytynyt Daniel nimistä golowatchev atelismiestä. Pernajan kirkon asehuoneessa on kupariarkku (Danielin pojan) jossa lukee suunnilleen »Kongl. May:tz till Swerige Tro Man och Öfwerste Lieutenant Edle och Wälb:e Petter Gålawitz Till Degerby, Kuggum och Jernböhle Ähr födder på sin fädernes Gård Fansnääs i Pärno Sockn åhr 1606 och afsompnadhe i Herranom på sin Gård Degerby den 30 September Åhr 1673.»


Peter Golowitz siirsi älssitilansa n 1660 Degerbyn kylään, josta myöhemmin 1755 tuli Loviisan kaupunki. Asutusluettelon mukaan Peter rakensi alkuperäisen rälssitilansa Fantsnäsiin 1625-26. Peter jätti poikansa (Johanin) perinnöttömäksi ja lahjoitti omaisuutensa Creutz suvulle ja paikasta tuli osa Suursarvilahtea. Suku kuoli sukupuuttoon Peterin pojan Johanin myötä. Johan tuomittiin kuolemaan, koska oli esittänyt vakavia syytöksiä Lorentz Creutzia ja hänen tytärtään vastaan. Tämä tuomio muutettiin ikuiseen maanpakoon. On speekuloitu että Johan siirtyi Liivinmaalle tai kuoli Kronan laivan räjähdyksessä. Katso Mirkka Lappalaisen väitöskrja. Itäuudellamaalla on sanonta "Svart som Golowitzen", mikä tarkoittanee Golowitzin mustaa tukkaa. Sanonta lienee jostain oikeudenkäynnistä, missä piti tunnistaa Golowitz. Lisää aiheesta:http://www.genealogia.fi/genos/4/4_120.htm

Kun Öölannin luota löydettiin uponnut laiva "Kronan", jonka komentaja oli Lorentz Creutz (d.ä.), joka hukkui laivan mukana, niin laivasta löytyi Golowitzin kultalusikka. Tämä oli sitä perua mitä Golowitz oli antanut.

Lisää Fantsnäs historia [1]