Kuinka nuori äiti voi olla ?

Tänne voit lähettää sukututkimukseen liittyviä kysymyksiä, henkilöhakuja, linkkivinkkejä ja muuta sellaista.
Pentti
Viestit: 41
Liittynyt: 24.04.2008 13:41
Paikkakunta: Hki

Kuinka nuori äiti voi olla ?

Viesti Kirjoittaja Pentti » 09.10.2010 14:24

Törmäsin rippikirjaan jossa isä on s. 1713, vaimo on s. 1729 ja tyttölapset s. 1743 sekä 1747. Äiti siis 14 vuotta 1. tytön syntyessä!! Muuta kuin RK ei sanotulta ajalta ole.
Sanokaa jotain.... please
:o

EevaH
Viestit: 724
Liittynyt: 23.05.2007 23:35
Paikkakunta: Mikkeli/Helsinki

Re: Kuinka nuori äiti voi olla ?

Viesti Kirjoittaja EevaH » 09.10.2010 18:30

No, sanotaan jotain. Omassa sukupuussani on esiäiti, joka avioitui 12-vuotiaana ja esikoinen syntyi 2,5 vuotta myöhemmin. Hänen sisarensa avioitui 13-vuotiaana, eikä ollut ihan täyttänyt viittätoista esikoisen syntyessä. Molemmat nämä aviot tapahtuivat 1730-luvulla eli hyvinkin sen jälkeen, kun tyttöjen laillinen avioitumisikä oli nostettu 15 vuoteen. Molempien ikä voidaan myös todentaa kirkonkirjoista, koska kastemerkinnät ovat tallessa, rippikirjoissa on syntymävuodet merkitty poikkeuksellisesti ihan oikein ja väki oli paikallaan asuneita talollisia.

Nämä, kuten yleensä varhaiset avioitumiset, tapahtuivat tilanteessa, jossa vanheneva isä oli talon ainoa mies. Muitakin samanlaisia tapauksia on sukupuussani, mutta niissä morsian oli ehtinyt täyttää tuon 15 vuotta. Olen myös lukenut tuomiokirjan, jossa isäntävainajan iäkäs äiti ilmoittaa "koska Kaikkivaltias on nähnyt hyväksi kutsua pois ainoan poikani ja talo on jäänyt ilman miehenapua ja joutuu pian rappiolle, otan pojantyttäreni mieheksi XX:n ja hän saa kuoltuani periä pojanosan kaikesta omaisuudesta". Lieneekö pappi sitten kysynyt tytöltä vai isoäidiltä "otatko sinä ..."?

Eli tytär saatettiin naittaa hyvinkin nuorena, jos talo tarvitsi miestä. Mutta, jollei äidin tai lasten iästä ole varmaa tietoa, on todennäköisempää, että syntymävuosi (tai -vuodet) on väärin. Varhaiset naimiset olivat varsin harvinaisia, kun taas rippikirjojen syntymävuodet 1700-luvun alkupuolella olivat pikemminkin satunnaislukuja - ihmiset itse eivät tiennet ikäänsä, joka käy ilmi mm. useista tuomiokirjoista, ja mistäpä pappikaan olisi sen tiennyt, jollei kastemerkintää ollut. Ja vaikka kastemerkintä olisikin tallessa, on syntymävuodet ja kuoliniät usein arvattu (tai arvottu). Jos mahdollista, kannattaa selvittää, millä tarkkuudella kirkonkirjat yleensä tuolloin laadittiin. Useinhan sitä mahdollisuutta ei tuolta ajalta ole, ja silloin kannattaa jättää syntynmävuosiin 5 vuoden varaus molempiin suuntiin. Kuoliniät, erityisesti vanhuksilla, saattavat poiketa jopa 20 vuotta todellisista, eli ei kannata lähteä vähentämään "kuolinikää" kuolinvuodesta syntymävuoden laskemiseksi, niinkuin valitettavan usein näkee tehtävän.

Pentti
Viestit: 41
Liittynyt: 24.04.2008 13:41
Paikkakunta: Hki

Re: Kuinka nuori äiti voi olla ?

Viesti Kirjoittaja Pentti » 10.10.2010 13:51

Kiitos Eeva selkeästä vastauksesta. Pistää ajattelemaan kun nuorin pojantytär on 10 v. Sieltä Soisalon saarelta, vähän Mikkeliä ylempää on tämä lähtöisin.

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/ ... at/118.jpg

Vastaa Viestiin