Sivu 1/1

Lasten sijoitus 1891 jälkeen

Lähetetty: 17.06.2015 20:03
Kirjoittaja Kaisa Nurhonen
Keneltä kysyisin lasten "huutokauppaus" asiaan liittyviä merkintöjä. Mummini äiti kuoli 1891 ja melkein satavuotias kummini kertoi, että mummini ja hänen velipuolensa sijoitettiin lähitaloihin ja mummini haettiin tätinsä huusholliin. Tehtiinkö näistä yleensä jokin päätös ja mistä se löytyisi kirkollisista vai maallisista asiakirjoista.

Re: Lasten sijoitus 1891 jälkeen

Lähetetty: 18.06.2015 11:59
Kirjoittaja EevaH
Maallisen ja kirkollisen hallinnon erottamisen jälkeen kuului sosiaalipuoli kunnan toimialaan. Yleensä kunnassa oli vaivais-, köyhäinhoito-, tms lautakunta, jonka toimesta asiat hoidettiin. Kunta yleensä osallistui huoltokustannuksiin maksamalla sijoitusperheelle avustusta. Jollei löytynyt lähisukua, joka olisi ollut halukas tai kykenevä ottamaan orpolapset hoteisiinsa, saatettiin sijoitusperhe hakea huutokaupalla (ihmisauksuunissa). Kaikki nämä asiakirjat sijaitsevat kunnan arkistossa. Orvoksi jääneille lapsille määrättiin kihlakunnankäräjillä yleensä holhooja, käsittely löytyy tuomiokirjojen ilmoitusasioiden osiosta.

Re: Lasten sijoitus 1891 jälkeen

Lähetetty: 18.06.2015 20:32
Kirjoittaja Kaisa Nurhonen
Kiitos Eeva ja ei kun etsimään. En usko löytäväni. Appeni jäi orvoksi ja hänen asuinpaikkansa oli vain perimätiedon varassa. Kunnasta ei löytynyt asiakirjoja.