taitto-ohjelma

Täällä voit jutella kaikesta maan ja taivaan välillä. Muistathan kuitenkin asiallisen käytöksen!
Kaisa Nurhonen
Viestit: 728
Liittynyt: 07.03.2010 15:56

taitto-ohjelma

Viesti Kirjoittaja Kaisa Nurhonen » 03.04.2012 14:10

Voisiko joku lähettä viestin, varmaan tällä sivulla ei voi mainostaa. Mikä olisi kirjan tekoon sopiva taitto-ohjelma? Enklantia en ymmärrä riittävästi. kaisa.nurhonen@meili.fi

timotk
Viestit: 267
Liittynyt: 22.03.2011 17:23

Re: taitto-ohjelma

Viesti Kirjoittaja timotk » 03.04.2012 16:24

http://www.ilmaisohjelmat.fi/scribus

Olen käyttänyt tätä viimeisintä versiota, joka alkaa olla vakaa. Aiemmissa oli vähän epävakautta.
Haittapuoli on se, että käytännössä joutuu hankkimaan itse käyttöniksit, jos lähipiirissä ei ole ketään ystävällistä avustajaa.
Taittotyö on aika erilaista kuin tekstinkäsittely.

Kaisa Nurhonen
Viestit: 728
Liittynyt: 07.03.2010 15:56

Re: taitto-ohjelma en gång till

Viesti Kirjoittaja Kaisa Nurhonen » 13.04.2012 19:50

Kiitos Timo! Sain lapseni ja lapsenlapseni avulla ohjelman toimimaan. Jokin versio ei toiminut. Toiminta on todella erilaista kuin wordissa tms.

Kiitos, kiitos Timo! Ei ylitsepääsemätön ohjelma! Kannattaa avata Scribus-vapaata sivuntaittoa-ohje netistä. Hiukan logiikkaa tarvitsee. Siinä se suku nyt törröttää ohjelmassa ja nyt osaan korjata ja lisätäkin sekä tekstiä että kuvia. Pohjat tein SukuJutut-ohjelmalla, mutta Scribukseen ei kirjautunut TAULU-laatikoiden kehyksiä ja muutakin pitää korjailla Muokkaa-valikon kautta. Fonttien koko-ongelma, johon ensin juutuin, ratkesi kopioimalla ohjelma eri paikasta, jotta asettelemani SUURI fontti ei häiritsisi. Sitä en vielä tiedä, miten ratkaista ison suvun yli 100-sivuisen tekeminen, mutta kenties silloin on varaa ostaa maksullinen ohjelmakin. Vai olisiko vain tehtävä toinen, jonka liittää ekaan. Kadehdin teitä, joilla on iso suku.

Kaisa Nurhonen
Viestit: 728
Liittynyt: 07.03.2010 15:56

Re: taitto-ohjelma

Viesti Kirjoittaja Kaisa Nurhonen » 23.11.2012 23:05

Hiukan raaka versio tuli minun vapaalla taitolla tekemästäni sukukirjasta. Siihen se oikeastaan kaatui, että ensin tietokone sanoi työsopimuksen irti ja kuvia hävisi, kun kaikki A-ohjelman kuvat piti skannata uudelleen. Sitten kirjantekijä, sosiaalinen yritys, ei saanut ohjelmillaan auki tekelettäni ja jouduin kopioimaan ja siitä tulee kuulema huonompi versio. Luotan siihen, että kun seuraavat sukupolvet asiasta kiinnostuvat, he voivat tehdä paremman. Nyt ei voi häiritä koeviikolla. Huomaan, että visuaalinen näkemykseni ei ole valmis kauniiseen lopputulokseen. Sitäkin pitää harjoitella. Tämä kirjan tekemisen vaihe oli vaikeampaa kuin sukututkimus. Viimeksi mainittuun olen saanut peruskoulutuksen, kirjan tekoon en. Tosin toivoin siitä yhtä opetuskertaa, en tiedä, onko nykyään.

timotk
Viestit: 267
Liittynyt: 22.03.2011 17:23

Re: taitto-ohjelma

Viesti Kirjoittaja timotk » 24.11.2012 11:10

Mitään muuta toimivaa siirtotapaa toiselle yritykselle ei tule mieleen kuin pdf:n käyttö, jollei heillä ole myös Scribusta käytössä.

Luulisi olevan niin, että tuolla sosiaalisella yirtyksellä olisi ollut Adoben työvälineitä, jotka kyllä avaavat pdf:n ja jos jotakin kieroa korjattavaa vielä oli jäänyt, niin ne olisi voinut Adoben ohjelmilla korjata.

Scribuksen kokeilijoille muistutan, että tekstikehystä ei kannata ketjuttaa kovin monelle sivulle peräkkäin. Pätkiminen alle 10 sivun jaksoihin nopeuttaa ohjelman toimintaa ja kaatumisia tulee vähemmän.

Minulla kirjan tuotanto Scribuksella meni näin.

1) Noudatin painotalon ohjeita leikkausvarojen ym asetusten teossa. Tein Scribuksella eksporttauksen pdf:ksi.
2) Tiedoston koko tuli suureksi, joten siirto painotaloon piti tehdä muistikulla, joskin cd olisi ollut yhtä toimiva. Tekstin joukossa olleet värikuvat vaikuttivat tiedoston kokoon.
3) Koevedos tehtiin pikapainokoneessa.
4) Sen jä'lkeen siirryimme käyttämään ftp-linjasiirtoa korjatun vedoksen toimituksessa.

Lopputuloksena on yli 700 sivua kahdessa niteessä yhteensä.
Scribus ei ollut mikään pullonkaula, joskin vakaammalla kaupallisella ohjelmalla olisin ollut nopeampi.

Vastaa Viestiin