Kadonneiden (elossaolevien) sukulaisten metsästys

Tänne voit lähettää sukututkimukseen liittyviä kysymyksiä, henkilöhakuja, linkkivinkkejä ja muuta sellaista.
tuomasvillemikael
Viestit: 3
Liittynyt: 09.07.2021 14:21

Kadonneiden (elossaolevien) sukulaisten metsästys

Viesti Kirjoittaja tuomasvillemikael » 08.09.2021 23:41

Sukututkimuksessa on jo pidempään askarruttanut isoisän kahden velipuolen jälkeläiset. Yhteyttä on pidetty aikoinaan tiiviisti ja siitä sattunut säilymään kortteja sekä äitini vielä muistaa toisen veljen tyttären vierailut puolisonsa kanssa lapsuudestaan. Ensimmäiseen haaraan yhteys on katkennut joskus ennen sotia ja toiseen joskus 60-70-lukujen paikkeilla. Digitaalisella sanomalehtiarkistolla pääsee selvittämään vähän eteenpäin ja hautakivitietokantojen perusteella pitäisin todennäköisesti että molemmissa sukuhaaroissa on jälkeläisiä olemassa. (olen huomannut että jos hautakivivalokuvassa on selvästi hyvin hoidettu hauta niin todennäköisesti on olemassa sukulaisia ketkä siitä pitävät huolta)

Ongelmana on että molemmissa tapauksissa velipuolet ovat vaihtaneet erittäin harvinaisen sukunimensä ja vielä kumpikin valinnut omansa erikseen. Ensimmäistä sukunimeä on reilut 8000 kpl ja toista on vajaat 5000 kpl. Kolmatta avioliiton myötä tullutta vaihtoehtoa on reilut 1200 kpl.

Mitenköhän tässä kannattaisi lähteä asiaa edistämään? Potentiaaliset paikkakunnatkin ovat Oulu, Akaan ja Hämeenlinnan seutu, niin sitä väkeä tuppaa olemaan niin mahdottomasti. Onko käytännössä ainoa järkevä keino lähteä googlen ja fonectan kautta käymään ihmisiä läpi vai mitenköhän asia voisi edetä järkevästi? Geni.comin olen katsonut, että ainakaan sinne eivät ole kyseiset sukulaiset laittaneet mitään tietojaan ja muutenkaan helposti ei ole löytynyt mitään.

Uskoisin että en ole ainoa ketä on asian kanssa tuskaillut, joten löytyykö kokemuksia aiheesta?

tuulacu
Viestit: 641
Liittynyt: 07.09.2014 17:23
Paikkakunta: Porvoo

Re: Kadonneiden (elossaolevien) sukulaisten metsästys

Viesti Kirjoittaja tuulacu » 09.09.2021 09:11

Ei ole helppoa tuoreempien tietojen metsästys. Äkillisesti tarvittujen tietojen metsästykseen olen käyttänyt mainitsemaasi google-fonecta -yhdistelmää. Näin on mm. saatu kontakti amerikanserkkujen toiseen suomalaiseen sukuhaaraan, kun amerikanserkut ovat jo olleet tulossa maahan... Fonectapuolesta olen kokenut, että puhelut kannattaa suunnata etunimien perusteella vanhempaan sukupolveen: Tapio ja Kaija tietävät enemmän suvustaan ja osaavat neuvoa eteenpäin. Hankaluutena on nykyisin, että ihmiset eivät huijaussoittojen vuoksi uskalla vastata vieraista numeroista soittaville.

Perukirjojen tilaaminen on toiminut monilla. Ne kannattaa pyytää liitteineen. http://wiki.narc.fi/portti/index.php/Perukirjat

Jos ajallisesti ei ole kiire, kannattaa lähestyä paikkakuntalaisia paikallisen sukututkimusryhmän (esim. FB) kautta. He yleensä tietävät, kuka tutkii mitä ja mitä erityisiä lähteitä paikkakunnalla on. Etsittävän ammatti voi myös opastaa eteenpäin, jos on harvinaisempi, vain tietynlaisessa teollisuudessa esiintyvä tms. Monista kouluista on tehty matrikkeleja, veteraanikirjoissa kerrotaan perheen koostumus jne. Paikkakunnan sanomalehdissä saattaa olla mahdollista jo hakea vanhoja lehtiä netissäkin, riippuu lehdestä. Paikallisessa kirjastossa tiedetään. Kirjastoissa on myös mikrokorteilla luettavia lehtiä, jos tiedossa on joku tietty tapahtuma, jonka perusteella pystyy haarukoimaan.

Yritän aina ensiksi etsiä Hesarin Aikakoneesta, ei-tilaaja sen löytää kirjastoista tai HS:n museosta Ludviginkadulla. Sen hakutulokset ovat liian laajoja, jos kyseessä tavallinen nimi. Mutta jos tietää koko nimen, usein jotakin löytää, esim. 4.6. ja 6.12. mainitut nimitykset tai kunniamerkit. Hyvä tulos on tietysti, jos sattuu löytymään kuolinilmoitus omaisten nimineen. Seuraavaksi yritän katsoa hallussani olevat ammattimatrikkelit, olisiko niissä jotakin, lisää matrikkeleita (esim. lakimiehet, DI:t, ekonomit, rakennusmestarit, metsänhoitajat, lääkärit, opettajat, papit) löytyy kirjastoista. Vanhemmissa matrikkeleissa on usein vanhemmat mainittu ammatteineen, tuoreissa kaikki eivät enää lainkaan ole.

Kaiketi ne ruuhkat seurakunnissa ja DVV:ssäkin vähitellen hälvenevät ja palvelu sujuvoituu.

Tuula K

SiiriSofia
Viestit: 18
Liittynyt: 24.07.2021 11:59

Re: Kadonneiden (elossaolevien) sukulaisten metsästys

Viesti Kirjoittaja SiiriSofia » 09.09.2021 20:29

Vinkkinä vielä tuohon edellisen kirjoittajan erinomaiseen ohjeistukseen: kannattaa laittaa ensiksi tekstiviesti ja kertoa itsestään ja millä asialla oletettua sukulaista lähestyy. Itse olen kokenut tässä käteväksi WhatsAppin eli talletan puhelimeeni Fonectasta löytyvän numeron ja kokeilen onko numerolle rekisteröity WhatsApp-tili. Monet vastaavat WA:iin vielä herkemmin kuin tekstariin. Ja mikä parasta kuvien ja dokumenttien lähettäminen on siellä helppoa :) Itselläni kun ei ole Facebookia käytössä :lol:
SiiriSofia

Vastaa Viestiin