Sivu 1/1

Äpärämerkintä vaikka vanhemmat aviossa?

Lähetetty: 21.09.2018 08:44
Kirjoittaja Kindbohm
Tapaus seuraavanlainen:
Äiti (torpan tytär, asuu kotona), jolla avioton tytär jolla äpärämerkintä ja äidin "patronyymi". Syntymätiedoissa ei mainita isää.
Pari vuotta myöhemmin äiti on avioitunut miehen kanssa, ja saanut pojan, jolla miehen patronyymi.
Äiti on muuttanut aviomiehensä kotiin asumaan, ja tyttären äpärämerkintä on säilynyt edelleen. Patronyymejä ei ole merkitty, vuosi on 1902.

Voiko olla mahdollista että tytär on tämän saman isän jälkeläinen kuin poikakin, vai onko tämä kiistaton näyttö että tytär ei ole aviomiehen?

Re: Äpärämerkintä vaikka vanhemmat aviossa?

Lähetetty: 22.09.2018 21:10
Kirjoittaja ninaireene
Ihan ensimmäiseksi se on matronyymi eli äidinnimi.

Isän saattaa saada selville, mikäli äiti on hakenut ruokkoja tmv. Tuomiokirjat ovat yksi mahdollisuus.
Tyttären äpärämerkintä jatkossakin viittaa siihen, että isä on joku muu kuin äidin uusi aviomies.

Re: Äpärämerkintä vaikka vanhemmat aviossa?

Lähetetty: 02.04.2022 11:00
Kirjoittaja NiinaK976
Tämän asian tulkinta hiukan häiritsee että Suomessa aina matronyymilla kulkevat laitetaan isättömiksi - vaikka useissa tapauksissa biolog. Isä on yhtä hyvin voinutkin olla äidin puoliso.

Äpärä eli avioton lapsi jolle laitettiin matronyymi oli siis avioliiton ulkopuolella syntynyt - ja vaikka äiti avioitui niin matronyymi pysyy koska sillä viestitettiin nimenomaan sitä että lapsi oli syntynyt avioliiton ulkopuolella. - Ei aina sitä että isä olisi joku muu.

Olen nähnyt rippikirjoissa erilaisia tulkintoja kun äiti on solminut avioliiton, välillä on muutettu lapselle payronyymi, välillä ei. Papeilla on ollut myös omia tulkintoja.

Kun merkintöjä ei tehty sukututkimusta varten ja kun perhesuhteista yritetään tulkita 150 vuotta tapahtumien jälkeen niin ihan varmaa ei ole.