Sivu 1/1

SSHY:n kuvatietokannan kuvien kopioinnista

Lähetetty: 15.02.2018 22:06
Kirjoittaja sklehton
Viime päivinä on käyty varsin värikästä keskustelua useissa eri FB-ryhmissä SSHY:n kuvatietokannan kuvien kopioimisesta muille alustoille. Omasta ja edustamani yhdistyksen puolesta haluan pahoitella sitä, että viestinnän tavoitetta ei ole saavutettu ja asiassa on syntynyt väärinkäsityksiä. Asian tausta on se, että useat vapaaehtoiset ovat olleet meihin yhteydessä havaittuaan kuvatietokannan jäsenpuolella olevia kuvia muualle kopioituna. Koska SSHY:n toiminta lepää erittäin vahvasti vapaaehtoisten työpanoksen varassa ymmärtänette, ettemme voi ottaa riskiä siitä, että he kokisivat työnsä menevän hukkaan tai että heidän motivaationsa vähenisi. SSHY:llä ei ole myöskään mitään syytä olettaa, että kuvien kopiointi johtuisi pahantahtoisuudesta ja tarkoitus on ollut nimenomaan muistuttaa siitä, että kuvien kopiointi muihin alustoihin tai julkaisuihin edellyttää lupaa.

SSHY:n toiminta perustuu suurelta osin vapaaehtoisten työpanokseen, mutta sen lisäksi yhdistys myös panostaa siihen, että vapaaehtoisilla on työhön tarvittavat laitteet, tilat ja luvat, joista viimeksi mainituista neuvotellaan digitoitavien aineistoijen omistajien ja Kansallisarkiston kanssa ja joista tehdään tarvittavat sopimukset joiden yksi sopijaosapuoli SSHY myös on. Lisäksi yhdistys korvaa vapaaehtoisten kuluja esimerkiksi laitteistojen siirron ja mahdollisten kaukolainamaksujen osalta. Vastaavasti vapaaehtoiset luovuttavat syntyvän aineiston SSHY:lle. Tästä syystä SSHY myös katsoo omaavansa ensisijaisesti kuva- ja tietokanta-aineistoon syntyvät lähioikeudet.

Itse alkuperäinen aineisto (kuvauksen kohde) ei luonnollisestikaan omaa tekijänoikeuksia ja mahdolliset alkuperäistä aineistoa koskevat lähioikeudetkin ovat jo päättyneet. Se ei tarkoita, ettei aineistoa jatkojalostettaessa voisi syntyä uusia lähioikeuksia tähän uuteen aineistoon. Lähioikeudet eivät tietenkään koske kuva-aineiston tietosisältöä (kuvatietokannan metatiedot sen sijaan kuuluvat lähioikeuksien piiriin). Kuten aiemmin on usean vapaaehtoisenkin toimesta todettu digitointi ja/tai kuvaaminen on kaikkea muuta kuin valokopiointiin rinnastettavaa.

Tulkinta, jonka mukaan aineistolle syntyy lähioikeudet, ei suinkaan ole vain SSHY:n omaa tulkintaa. Se on täysin linjassa vastaavaa tietoaineistoa sisältävien muiden toimijoiden kanssa, jotka rajoittavat palveluistaan löytyvän kuva-aineiston käyttöä ja kopiointia sekä edellyttävät tekijänoikeuslainsäädännön mukaista sitaattioikeuden velvoitteiden täyttämistä. Tällaisia ovat SA-kuva, Maanmittaushallituksen vanhat painetut kartat ja Jyväskylän yliopiston historialliset kartat -palvelu. Kaikkien niiden osalta aineisto on niin vanhaa, ettei sillä enää ole tekijänoikeuksia lyhyemmän aikaa voimassa olevista lähioikeuksista puhumattakaan. Lähioikeudet ovat siis syntyneet digitoinnin ja jatkokäsittelyn johdosta. Huomattava on, että nämä toimijat rajoittavat kaikkien vapaasti selattavissa ja ladattavissa olevaa kuva-aineistoa, minkä osalta SSHY taas katsoo, ettei jäsenistön etu vaadi niiden osalta käytön rajoittamista. Sen sijaan jäsenistölle tarkoitetun kuva-aineiston osalta tämä rajaus on haluttu tehdä.

On hyvä myös muistaa, että erilaiset sosiaalisen median ja muut yhteiskäyttöalustat yleensä edellyttävät, että palveluun kuvan lataava henkilö myöntää palveluntarjoajalle erittäin laajat käyttöoikeudet kuvaan sisältäen mm. sen julkaisemisen, monistamisen ja tallentamisen - usein ehdot sisältävät myös rajoituksen, ettei myönnettyä lupaa voi peruuttaa ja että mahdollisessa tekijänoikeusrikkomustapauksessa kuvan lataaja vastaa kaikesta vahingosta (tarkista käyttämäsi palvelun ehdot ennen kuvien lataamista!). Tämä tarkoittaa, ettei kuvan lataajalle riitä oma henkilökohtainen käyttöoikeus kuvaan vaan hänen tulee joko omistaa kuvan oikeudet tai kuvan tulee olla täysin tekijänoikeuksista tai lähioikeuksista vapaata (ns. public domain).

Tämänkin jälkeen varmasti joku on kuvien tekijänoikeuksista/lähioikeuksista SSHY:n tulkinnan kanssa eri mieltä. Jokaisella on luonnollisesti oikeus omaan mielipiteeseen. Niistä käytävä juupas/eipäs/vaarinhousut -väittely ei kuitenkaan palvele ketään. Sukututkimus on hieno harrastus ja on ollut upeata seurata viimeiset viisitoista vuotta tämän harrastuksen todellista läpimurtoa ja uusien teknisten apuvälineiden tuloa itse tutkimustyötä avustamaan. Ei nyt pilata hyvää harrastusta tarpeettomalla nahistelulla vaan jatketaan tästä eteenpäin hyvässä hengessä ja toisiamme tukien.