HisKi-tallennuksen yhteistyötä suunnitellaan

Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen toimintaan ja nettisivuihin liittyvät keskustelut.
piilahti
Viestit: 307
Liittynyt: 03.11.2011 15:38

HisKi-tallennuksen yhteistyötä suunnitellaan

Viesti Kirjoittaja piilahti » 26.11.2012 13:34

Suomen Sukuhistoriallinen yhdistys ry ja Suomen Sukututkimusseura ovat päättäneet aloittaa suunnittelun, jonka tarkoituksena on johtaa yhteistyöhön HisKi-tallennuksen kehittämiseksi ja toteuttamiseksi.

Tavoitteena on tuottaa tallennus- ja auditointityökalut, joilla HisKi-tallennus jatkossa toteutetaan. Alustavien suunnitelmien mukaan tallennustyökalu käyttäisi tallennustyön pohjana Digiarkiston kuva-aineistoa, josta 125 vuotta vanhemman aineiston tallentaminen onnistuu myös niiltä, jotka eivät ole Suomen Sukuhistoriallinen yhdistys ry:n jäseniä.

Verkossa tapahtuva sähköinen tallentaminen poistaa aineiston varaamisen tallennettavaksi sekä aineiston postittamisen ja palauttamisen vähentäen näin merkittävästi tallennukseen sitoutunutta työtä. Vastaavasti verkossa tapahtuva tallennus ja auditointi jakaa kuormaa tehokkaasti useammalle vapaaehtoiselle tehostaen tallennusprosessia.

HisKi-tietokanta on sukututkimustoimialan keskeinen digitaalinen henkilöhakemisto, joka edistää Digiarkiston laajan kirkonkirjojen kuvatietokannan käytettävyyttä.


SSHY:n puolesta
Kari-Matti Piilahti
Toiminnanjohtaja

Timo
Viestit: 98
Liittynyt: 16.12.2010 11:04

Re: HisKi-tallennuksen yhteistyötä suunnitellaan

Viesti Kirjoittaja Timo » 26.11.2012 14:31

Tämä ajatus kuulostaa loistavalta. HisKin perinteinen workflow on auttamattomasti elähtänyt, kun sitä vertaa modernimpiin crowdsourcing-hankkeisiin. Henkilöhistoriallisen aineiston parista oikein onnistunut esimerkki löytyy vaikkapa FamilySearchilta: indeksointiin osallistuessa valtaosa ajasta kuluu itse sisällöntuotantoon, ei monimutkaisiin varausjärjestelmiin. Miinuksena heillä on erillisen sovelluksen tarve, nykyajan tekniikoilla saman voisi kyllä toteuttaa web-pohjaisena.

Mikäli joskus päästään siihen tilanteeseen, että HisKi on "valmis", voisivat seuraavana olla vuorossa henkikirjat. Niiden hyvänä puolena on, että ne muodostavat melko yhtenäisen sarjan, ja olisivat hyödyllisiä niiden seurakuntien osalta, joiden kirkonkirjoja on tuhoutunut.

timotk
Viestit: 273
Liittynyt: 22.03.2011 17:23

Re: HisKi-tallennuksen yhteistyötä suunnitellaan

Viesti Kirjoittaja timotk » 26.11.2012 17:34

Hyvä hyvä! Edellisen viestin sisältöä en halua toistaa toisin sanoin, koska siinä on oleellinen.

Voitaisiinko kuitenkin vielä harkita rippi- ja lastenkirjojen mukaanottamista jollakin tavoin tähän hankkeeseen?
Katiha käyttää niitä lähteenä sujuvasti. Voisiko Katihan alustaan tuoda muidenkin alueiden kuin luovutetun Karjalan tietoja?

Olen viime aikoina käyttänyt katihaa ja hiskiä ja molemmilla on etunsa. Eivät ne korvaa toisiaan.

skarpskytte
Viestit: 64
Liittynyt: 10.05.2011 23:27

Re: HisKi-tallennuksen yhteistyötä suunnitellaan

Viesti Kirjoittaja skarpskytte » 26.11.2012 19:18

Tämä oli kyllä päivän paras uutinen, aivan huippua, eiköhän nyt ala oikeasti tapahtua ja tieto kulkea...tähän asti kun on saanut vastauksia/tietoja odotella ja odotella. On tullut muutamat kirjat tallennettua, josko sitä taas innostuisi jatkamaan tätä kautta.

Avatar
jani
Ylläpitäjä
Viestit: 1254
Liittynyt: 09.08.2006 00:16
Paikkakunta: San Jose

Re: HisKi-tallennuksen yhteistyötä suunnitellaan

Viesti Kirjoittaja jani » 26.11.2012 23:05

Kiitokset hyvästä ideasta, Timo. Rippi- ja lastenkirja-tallennusta mietittiin jo silloin kun tuomiokirjatietokantaa suunniteltiin, koska sama tallennussystteemi toimisi myös rippikirjoissa. Tulimme silloin siihen tulokseen, että voimavarojen levittäminen moneen samanaikaiseen projektiin olisi loppujen lopuksi haitaksi molemmille projekteille ja se jätettiin odottamaan aikaa, jolloin tuomiokirja-projekti olisi hyvällä mallilla.

SSHY tulee tällä hetkellä panostamaan omaan tuomiokirjatietokantaansa sekä yhteistyöhön SSS:n kanssa historiakirjojen tallennuksen loppuun saattamiseksi (ja luonnollisesti digitoinnin jatkamiseen). Tämä ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta, että tulevaisuudessa rippi- ja lastenkirjojen tietoja voisi tallentaan jäsentietokantaan samalla tavalla kuin tällä hetkellä tallennetaan tuomiokirjojen henkilötietoja. Mitä nopeammin saamme Hiskin valmiimmaksi, sitä nopeammin pääsemme jatkamaan rippikirjoista. :)
----- Jani Koski -----

Maija
Viestit: 843
Liittynyt: 17.11.2007 02:08
Paikkakunta: Vantaa

Re: HisKi-tallennuksen yhteistyötä suunnitellaan

Viesti Kirjoittaja Maija » 12.12.2012 23:41

Palaan vielä tiedotteen tekstiin, jossa kerrotaan, että mainitut yhdistykset ovat päättäneet aloittaa suunnittelun, jonka tarkoituksena on johtaa yhteistyöhön Hiski-tallennuksen kehittämiseksi ja toteuttamiseksi. Yhtä pyöreäksi muotoiltu jatkoteksti voidaan ymmärtää siten, että uudella työkalulla yritetään poistaa tämänhetkistä Hiskin etenemisen pullonkaulaa, joka käsittääkseni jo usean vuoden ajan on ollut siinä kohdassa, missä tallentamista pitäisi koordinoida ja valmiita tallenteita siirtää kaikkien näkyville verkkoon. Ainakin omat tallenteeni 1-2 vuoden takaa lepäävät jossakin ja huhujen mukaan muitakin ja vanhempiakin olisi varastossa. Mitään ”virallisia” tiedotteita Hiskin tilanteesta en ole pitkiin aikoihin nähnyt enkä sähköpostiinikaan vuosi sitten saanut vastausta. Päättelin, ettei Suomen Sukututkimusseuralla ole enää resursseja hoitaa asiaa ja lopetin tallentamisen.

Nyt siis vaikuttaa siltä, että elpymistä voisi ruveta odottamaan. Uuden tallennusalustan periaatteen esittely tiedotteessa merkinnee, että jotakin käytännön suunnitteluakin joku on tehnyt. Kaikki kuulostaa kovin hyvältä. Huolestuin kuitenkin vanhoille pohjille tehtyjen tallenteiden kohtalosta. En tiedä, kuinka paljon valmiita julkaisemattomia on olemassa, mutta huolenaiheeksi riittää jo pelkästään omatkin tuherrukseni runsaan vuoden ajalta. Toinenkin tunti niissä meni.

Esitänkin ehdotuksen, että kun yhdistysten välinen yhteistyö on valmiiksi suunniteltu, suunniteltaisiin myös toimenpiteet valmiiden vanhojen tallenteiden saamiseksi verkkoon. Ja suuri ilo olisi, jos joku sitten vielä tekisi ne toimenpiteet!

Annu
Viestit: 34
Liittynyt: 14.02.2010 01:46

Re: HisKi-tallennuksen yhteistyötä suunnitellaan

Viesti Kirjoittaja Annu » 13.12.2012 14:41

Niinpä niin Maija. Tämä se kymmeniä muitakin huolestuttaa ja myös se, miten käy alkuperäisten kirkonkirjojen skannauksen. Kuvaaminen, kun tuottaa tuloksia hitaasti, vaikka ehkä vähän parempia.
Onkohan nyt otettu liian paljon työtä SSHY:n vapaaehtoisille, mm nuo tuomiokirjat ja unohdettu se, mistä kaikki sai alkunsa, piti saada alkuperäiset kirkonkirjat skannattuina nettiin.
Niitä tavallinen sukututkija tarvitsee .Tietysti myös Hiskiä, muttta eikös siihen pitäisi SSS:n hankkia itse vapaaehtoisia?

Avatar
jani
Ylläpitäjä
Viestit: 1254
Liittynyt: 09.08.2006 00:16
Paikkakunta: San Jose

Re: HisKi-tallennuksen yhteistyötä suunnitellaan

Viesti Kirjoittaja jani » 13.12.2012 20:17

En ota kantaa noihin vanhoihin Hiski-tallenteisiin, kun en ole SSS:n toiminnassa mukana. Tosin uskon, että niitä pyritään myös saamaan nettiin. Minulla ei ole asiasta mitään tietoa. Varmasti SSS saa hankittua Hiski-tallennukseen monia uusia ja vanhoja vapaaehtoisia, kun materiaalin jako (netin välityksellä) alkaa.

Mitä SSHY:n tekemisiin tulee, niin skannaajat/digikuvaajat ja tuomiokirjatietokanta/Hiski-tallentajat eivät välttämättä ole ollenkaan samoja ihmisiä. Harvoilla paikkakunnilla on skannereita/kuvauslaitteita, mutta tietokantatallennusta ja hakemistoja pystyy tekemään jokainen, jolla on oma tietokone. Ja näistäkin harvemmalla on taito lukea 1600-1700 lukujen tuomiokirjoja, mutta 1850-1910 kirkonkirjoja onkin sitten helpompi tulkita ja tallentaa Hiskiin. Olettaisin siis, että eri ihmiset kiinnostuvat eri asioista. Varmasti on myös digitoijia, jotka haluavatkin sitten täydentää Hiskiä, mutta nämä ovat todennäköisesti harvemmassa. Sitä paitsi, jos ei ole skannattuja kirjoja, mistä sitä tallentamista tehdään?

Kyllä SSHY tulee panostamaan ensi vuonnakin vahvasti mikrokorttien ja alkuperäisten kirjojen digitointiin, pääpainona aktivoida toimintaa uusilla paikkakunnilla. Tällä hetkellä laskujeni mukaan kokonaan aloittamattomia seurakuntia on 58, niistä 14 Pohjanmaalla, 13 Ahvenanmaalla ja 12 luovutetulla alueella. Olisi hyvä saada nämäkin alueet mukaan Digiarkistoon. Tietenkin monesta seurakunnasta on vain muutama kirja digitoituna, niitäkin pitäisi saada täydenettyä. Työtä siis riittää vielä vuosiksi eteenpäin. Onneksi sukututkimuskentälle tulee jatkuvasti uusia innokkaita, joista osa kiinnostuu digitoinnista. Tämän vuoksi toiminnanjohtajamme jatkaa Digiarkiston toiminnan esittelyä paikallisyhdistyksissä (ottakaas häneen yhteyttä, jos haluatte esitelmän oman yhdistyksenne ohjelmaan) sekä digitointikurssien järjestämistä. Jos Sellon kirjaston alueella on digitoinnista kiinnostuneita, niin heidän on mahdollista saada koulutusta ihan henkilökohtaisestikin kirjaston koneella.

Kovin monet eivät yhdistyksen toimintaan uskoneen sen aloittaessa vuonna 2004. Siitä huolimatta jatkoimme sinnikkäästi pienin askelin tietokannan täydentämistä, seurakunta ja kirja kerrallaan. Samalla sisulla tulemme jatkamaan myös tulevina vuosina. :)
----- Jani Koski -----

Maija
Viestit: 843
Liittynyt: 17.11.2007 02:08
Paikkakunta: Vantaa

Re: HisKi-tallennuksen yhteistyötä suunnitellaan

Viesti Kirjoittaja Maija » 14.12.2012 17:27

En tietenkään tarkoittanut, että SSHY olisi mitenkään vastuussa Hiskin tähänastisesta kehityksestä tai voisi siitä kunniaakaan kerätä. Eikä ole tullut mieleeni, että Janin pitäisi sitäkin ruveta hoitamaan. Eiköhän yhdelle miehelle riitä SSHY:n oman kuvatietokannan ylläpito. Se on mielestäni sujunut paremmin kuin hyvin. Jos joku on katsonut aiheelliseksi jostakin purnata, hän on saanut ystävällisen vastauksen ja usein varsin vähäpätöisetkin korjaukset on tehty toivomusten mukaan. Ja tärkeinkin asia on hoitunut: kuvia tulee käyttöömme koko ajan lisää ja parempia.

Katsoin kuitenkin luvalliseksi ja aiheelliseksi ottaa Hiski-asian esille SSHY:n keskustelupalstalla kahdesta syystä:
1) Jos ja kun Hiski-yhteistyö alkaa, lasketaan joitakin vastuita varmaan myös SSHY:n kontolle. Niiden laatu ja määrä ehkä sovitaan yhteistyön aloituksen suunnittelussa.
2) Pari kolme Hiskin etenemistä koskevaa kyselyä SSS:n keskustelupalstalla ovat viime vuosina olleet huutoja tyhjyyteen, tuorein tänä syksynä ”Tuleeko Hiskiin päivityksiä?”
http://suku.genealogia.fi/showthread.php?t=18844

Ajattelinpahan kokeilla, saako tätä kautta paremmin tietoa – koska yhteistyötä nyt aiotaan tehdä.

Marjaana
Viestit: 126
Liittynyt: 03.12.2006 21:58
Paikkakunta: Oulu

Re: HisKi-tallennuksen yhteistyötä suunnitellaan

Viesti Kirjoittaja Marjaana » 21.08.2013 21:47

Onko tämä hieno suunnitelma edennyt?

piilahti
Viestit: 307
Liittynyt: 03.11.2011 15:38

Re: HisKi-tallennuksen yhteistyötä suunnitellaan

Viesti Kirjoittaja piilahti » 22.08.2013 12:50

Hei!

SSHY:n ja SSS:n yhteistyön suunnittelu HisKi-tallennuksen kehittämiseksi on herättänyt paljon kiinnostusta. Se on edennyt niin, että HisKi-tietokannan tallennukseen tarkoitettu työkalu on kehitteillä.

Suunnittelu ottaa oman aikansa, mutta hyvää ja sukututkimusta edistävää asiaa kannattaa odottaa :)

Ystävällisin terveisin,
Kari-Matti P.

Marjaana
Viestit: 126
Liittynyt: 03.12.2006 21:58
Paikkakunta: Oulu

Re: HisKi-tallennuksen yhteistyötä suunnitellaan

Viesti Kirjoittaja Marjaana » 22.08.2013 20:35

Kiitos tiedosta, että asia etenee. Minä ja varmasti moni muukin odottelemme innolla. :)

Maija
Viestit: 843
Liittynyt: 17.11.2007 02:08
Paikkakunta: Vantaa

Re: HisKi-tallennuksen yhteistyötä suunnitellaan

Viesti Kirjoittaja Maija » 18.12.2013 12:56

Hiski-tallennustyön yhteistyön suunnittelun aloittamisesta on nyt kulunut vuosi. Kari-Matin elokuisen viestin mukaan työkalukin on kehitteillä. Jostakin muistan lukeneeni, että Sami Lehtonen esittelikin kalua alustavasti viime maaliskuun sukututkimuspäivillä Kokkolassa (en ollut valitettavasti paikalla).
Onkohan olemassa mitään aikataulusuunnitelmaa asian etenemisestä?

Lueskelin viimeisintä viestiketjua Hiski-aiheesta SSS:n foorumilta. Se käsitteli enimmäkseen vanhojen Exel-tallennuksien kohtaloa. Jos oikein ymmärsin, edes niiden määrä ei ole tiedossa, koska tiedostoja on jäänyt eri koneille vuosien varrella (????). Tuli jotenkin toivoton olo.
http://suku.genealogia.fi/showthread.php?t=29193

Ketjusta selviää myös, että Oulun sukututkijat ovat panneet omille sivuilleen Hiskissä julkaisemattomia Sotkamon syntyneitä Exel-muodossa ja suunnittelevat jatkoakin Säräisniemeltä.
http://www.oulunsukututkimusseura.fi/linkkeja/

Kunnioitettavaa aktiivisuutta! Ehkä ei kuitenkaan ole kovin järkevää, että rupeamme joukolla tarjoamaan tiedostojamme Ouluun julkaistaviksi tilapäiseen? rinnakkaishiskiin. Jos vanhoja tallenteita ei lähiaikoina saada viedyiksi tietokantaan, on ainakin helpompi lukea ne johonkin uuteen tallennuspohjaan ekseleistään kuin uudestaan alkuperäisistä. Ainakin itse olen tehnyt usein erilaisia varmennushakuja, jos nimien tulkinnassa on ollut ongelmia. Se nimenomaan vie aikaa.

Muuten olen sitä mieltä, että ne jotka vähättelevät Hiskin merkitystä apuvälineenä, eivät osaa käyttää sitä.

sklehton
Viestit: 97
Liittynyt: 16.08.2006 15:50

Re: HisKi-tallennuksen yhteistyötä suunnitellaan

Viesti Kirjoittaja sklehton » 10.01.2014 19:57

Hei, koska hanke on kahden yhdistyksen yhteinen, niin aiheen tiimoilta tullaan tiedottamaan yhteisellä tiedotteella, kun kaikki palaset ovat loksahtaneet kohdilleen. Tänä vuonna varmasti näkyy ja tapahtuu tämän tiimoilta. Pahoittelen, ettei minulla ole - vielä - enempää kerrottavaa aiheesta.

Annu
Viestit: 34
Liittynyt: 14.02.2010 01:46

Re: HisKi-tallennuksen yhteistyötä suunnitellaan

Viesti Kirjoittaja Annu » 18.02.2014 17:16

Ehkä olette huomanneet, että Jouni Maliselle voi nykyään lähettää Hiski-tallennuksia suoraan ilman välikäsiä.
Jos vanhat tallenteenne ovat tallella, mitkä olette aikoinaan lähettäneet SSS:lle eivätkä näy Hiski-tietokannassa, Jounille suoraan.

Hiski on jo nyt hyvä tietokanta, mutta tehdään siitä yhdessä vielä upeampi.

Vastaa Viestiin