Laatukriteerit

Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen toimintaan ja nettisivuihin liittyvät keskustelut.
Anne
Viestit: 185
Liittynyt: 12.08.2006 11:51

Laatukriteerit

Viesti Kirjoittaja Anne » 27.02.2010 22:58

Keskustelupalstoilla on jonkin verran vertailtu Digiarkiston ja Digitaaliarkiston kuvien laatua.

Digiarkiston kuvat ovat skannattu viiden vuoden aikana useiden digitoijien toimesta erilaisilla skannereilla mikrofilmien käyttökopioista ja -korteista. Lisäksi pieni osa on kuvattu kameralla suoraan lukulaitteesta ja kameralla alkuperäisestä kirjasta. Kaikissa skannereissa ei ole ollut mahdollisuutta harmaasävyyn, vaan on jouduttu kuvaamaan mustavalkokuvia. Joissain skannereissa säätövara on loppunut hyvin vaalean tekstin saamiseksi esiin. Laatuerot on havaittavissa Digiarkiston eri kuvien välillä. Digiarkiston laatukriteerinä on ollut luettavuus ja se täyttyy mielestäni lähes kaikissa kuvissa. Uudelleen kuvaus on myös aina mahdollista.

Digiarkiston kuvien laadun eteen on moni vapaaehtoinen nähnyt paljon vaivaa. Yhden rullan kuvaamiseen on mennyt 4-7 tuntia aikaa ja lisäksi kuvien läpikäyminen on vienyt oman aikansa. On kuvattu yksittäisiä kuvia ja kirjoja uudelleen. On otettu hankalimmista kuvista kaksi kuvaa, jotta kuvassa oleva tumman reunan peittämä teksti ja toisaalta hyvin vaalea teksti tulisi esiin. On matkustettu toiselle paikkakunnalle, jossa parempi skanneri. Jne. Mielestäni vapaaehtoiset digitoijat ovat päässeet hyvään laatuun vanhoista ja kuluneista käyttökopioista huolimatta.

Arkistolaitoksen Digitaaliarkistoon kuvaus tapahtuu automaattiskannerilla. Laatueroja ei taida ilmetä. Rulla filmataan 10:ssä minuutisssa. Jälkityö ja kuvien käsittely vie aikaa. Kansallisarkiston yksikön johtaja István Kecskeméti kiteyttää laatuerot näin:
1. Kansallisarkisto digitoi alkuperäisiltä tallemikrofilmeiltä, SSHY osin kuluneilta käyttöfilmeiltä
2. KA digitoi 8 bit harmaasävyä, SSHY 1 bit mustavalkoista. Sävyjä katoaa ja luettavuus kärsii
3. KAlla käytössä nopeat ammattilaitteet
4. KA noudattaa digitoinnin laatukriteereitään, joissa myös kuvankäsittely huomioitu. Metatietojen lisääminen huomioidaan keväällä 2010 suosituksen päivityksessä.
5. KA huolehtii tiedostojen pitkäaikaissäilytyksestä "
Laatueroja merkittävämpää sukututkimusta harrastavan kannalta on mielestäni se, että sukututkimus kotona mahdollistuu jatkossa yhä useamman seurakunnan aineistosta. Mahdolliset linkit HisKistä ja Digiarkistosta Digitaaliarkistoon tuo aineistojen käytettävyyden helpommaksi.