Kansallisarkisto ja SSS digitoivat kirkonkirjoja

Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen toimintaan ja nettisivuihin liittyvät keskustelut.
Avatar
jani
Ylläpitäjä
Viestit: 1261
Liittynyt: 09.08.2006 00:16
Paikkakunta: San Jose

Kansallisarkisto ja SSS digitoivat kirkonkirjoja

Viesti Kirjoittaja jani » 04.02.2010 21:11

Kansallisarkisto ja Suomen Sukututkimusseura ovat aloittaneet yhteistyössä kirkonkirjojen digitoinnin rullafilmeiltä. Ensimmäiset kuvat ovat jo arkistolaitoksen Digitaaliarkistossa. Saamiemme tietojen mukaan digitointi etenee aakkosjärjestyksessä, etusijalla seurakunnat jotka on indeksoitu arkistolaitoksen VAKKA-tietokantaan. Arkistolaitoksen tiedote asiasta löytyy täältä:
http://www.arkisto.fi/index.php?mact=Ne ... d=61&hl=fi

SSHY osallistuu keskusteluihin AL:n ja SSS:n kanssa, jotta vältyttäisiin päällekäisiltä töiltä. Toistaiseksi jatkamme työtämme edelliseen tapaan, tosin haluamme painottaa vapaaehtoisillemme, että kaikki rullilta löytyvät kirkonkirjat tulevat joka tapauksessa Digitaaliarkistoon jonkun vuoden kuluttua. Jokainen joutuu itse miettimään, haluaako tehdä työtä nyt ja nauttia kirjoista heti vaiko odottaa mahdollisesti vuosia siihen, että ne ilmestyvät nettiin jonkun toisen tekemänä.

Korteilta löytyvää noin vuoden 1860 jälkeistä aineistoa ei arkistolaitos tule digitoimaan. SSHY:lle digitoivien kannattaakin keskittyä tähän aineistoon, jos mahdollista. Poikkeuksena tähän luovutetun alueen materiaali, joka on jo kokonaisuudessaan skannattu arkistolaitoksen toimesta. Seurakunnat ovat kyllä digitoimassa uudemman materiaaliin omaan käyttöönsä (Kitke-hanke), mutta on vielä epävarmaa tuleeko sen tuottama aineisto yleisön käyttöön missään vaiheessa.

SSHY ottaa edelleen vastaan kaiken meille lähetettävän materiaalin ja jatkamme normaalisti palvelimen ylläpitoa ja uuden yhdistykselle toimitetun aineiston julkaisemista sivuillamme.
----- Jani Koski -----

Jukkis
Viestit: 15
Liittynyt: 28.08.2007 17:36
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kansallisarkisto ja SSS digitoivat kirkonkirjoja

Viesti Kirjoittaja Jukkis » 04.02.2010 22:50

Eipä näytä viestin pohjalta otetun SSHY:tä mukaan keskusteluun mahdollisista muista ratkaisuista :cry:

Jemina
Viestit: 63
Liittynyt: 29.07.2007 12:17

Re: Kansallisarkisto ja SSS digitoivat kirkonkirjoja

Viesti Kirjoittaja Jemina » 05.02.2010 14:25

Tässä on Kansallisarkiston Digitaaliarkiston aineiston puunäkymä, jos klikkaa jonkun seurakunnan sivunumeroita, niin aika useasti tulee teksti: Aineisto ei ole vapaasti käytössä. Mistä tämä johtuu ja koska aineistot tulevat julkiseksi. Tässä sivu

http://digi.narc.fi/digi/puu.ka

Anne
Viestit: 185
Liittynyt: 12.08.2006 11:51

Re: Kansallisarkisto ja SSS digitoivat kirkonkirjoja

Viesti Kirjoittaja Anne » 05.02.2010 16:04

Luovutetun alueen seurakuntien aineisto ei vielä ole luettavissa. Arkistolaitos sai erillisen rahoituksen viime keväänä digitointiin ja valitsi yhdeksi digitoinnin kohteeksi luovutetun alueen kirkonkirjat. Kansallisarkistosta saamani tiedon mukaan näiden seurakuntien aineisto on kohta digitoitu ja julkaistaan lähiaikoina. Silloin kaikki luovutetun alueen 125 vuotta vanhemmat kirjat on luettavissa DIgitaaliarkistossa.

Muiden, nyt tammikuussa aloitettujen seurakuntien aineisto on kirja kerrallaan käytettävissä sitä mukaan kun valmistuu. Nämä kuvataan ns. mormonifilmeiltä, joista on aineistoa tulossa noin 1860 asti riippuen seurakunnasta. Näiden kuvaaminen kestää useamman vuoden.
Viimeksi muokannut Anne, 08.02.2010 15:58. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

kkylakos
Viestit: 29
Liittynyt: 10.08.2006 11:21

Re: Kansallisarkisto ja SSS digitoivat kirkonkirjoja

Viesti Kirjoittaja kkylakos » 08.02.2010 09:37

Hei,

minua tilanne päänii, minkä olen julkisesti ja yksityisesti todennut jo useammassa kanavassa. Mutta koska SSHY:n ideana on olla sukututkijoita palveleva instanssi (?), olisiko meidän mahdollista lisätä seurakuntasivuille (jotka taitavat kyllä tulla jostain automaattiformaatista) selkeästi ulkoiseksi merkitty linkki Digitaaliarkistoon, jos ao. seurakunnasta on aineistoa? tai tehdä tähän wiki-sivu?

(IMHO wiki-kehitys olisi lisäarvoa tuova juttu jäsenistölle, mutta en ole itsekään siinä kunnostautunut. Kun tykkään tehdä asioita yksin :wink: )

Maija
Viestit: 843
Liittynyt: 17.11.2007 02:08
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kansallisarkisto ja SSS digitoivat kirkonkirjoja

Viesti Kirjoittaja Maija » 08.02.2010 13:08

Kansallisarkiston ja Suomen Sukututkimusseuran aloittama yhteistyö kirkonkirjojen digitoimiseksi Digitaaliarkistoon on luultavasti herättänyt kysymyksiä muidenkin kuin minun päässäni. Olen täysin tietämätön kaikista perusteista ja vaikuttimista. Arkistolaitoksen tehtäviin tällainen työ ilman muuta kuuluu ja sopii erinomaisesti myös SSS:n toimintaan. Projektihan on suurenmoinen ja kaikkien sukututkijoiden voisi kuvitella riemuitsevan. Hämmästys ja kysymykset syntyvät siitä, että projekti on alkanut jo viitisen vuotta sitten – ja on edennyt kaiken aikaa kiihtyvällä vauhdilla. Työ on tehty kylläkin tätä tehtävää varten perustetun SSHY:n nimissä. Nyt ainakin äkkiseltään näyttää siltä, että homma aloitetaan alusta. Jotenkin se sotii käytännöllistä järkeä vastaan.

Tarkoitukseni ei tietenkään ole vastustaa hyvää hanketta. Voisikohan joku auttaa minua ymmärtämään sitä.

Päivi T
Viestit: 77
Liittynyt: 09.08.2006 19:42
Paikkakunta: Järvenpää

Re: Kansallisarkisto ja SSS digitoivat kirkonkirjoja

Viesti Kirjoittaja Päivi T » 08.02.2010 13:59

Onhan tämä sekä hienoa että hiukan kummallista. Olisi aivan upeaa, jos arkistolaitos hoitaisi digitoimisen alkuperäisistä kirjoista.
Saataisiin ehkä lukukelpoista jälkeä sellaisistakin kirjoista, joita filmeiltä ja korteilta pystyy hädintuskin lukemaan, saati skannaamaan.

Ikävää ja kummallista olisi, jos vapaaehtoisesti tehty urakoiminen menisi hukkaan. Edes tutkimtta vapaaehtoisesti tuotetun materiaalin
käyttökelpoisuutta.

Ikävää on myös lukea vertailuja digitointijäljestä. Tämän koin itse eilen toisella palstalla, kun erästä skannaamaani kirjaa verrattiin arkistolaitoksen jälkeen.
Totta kai jäljessä on eroa -- mutta mikä pointti jälkeä on verrata, jos otetaan huomioon suuret erot sekä lähtömateriaalin tasossa että käytettävissä olevassa
laitteistossa? Toinen skannasi filmiltä, minä filmiltä tehdyiltä korteilta; toisen skanneri osaa harmaasävyt,
minun täällä käyttämäni ei. Joten mitä hyötyä vertailusta oli, kun tulos on itsestään selvästi se, että eroa on?

Minä täällä siis itse tykönäni ainakin pohdiskelen, kannattaako laittaa aikaansa enää talkootyöhön, kun sen tulokset jätetään omaan
arvoonsa ja työ tehdään uudestaan jossakin muualla lähes samoista lähteistä. Hyvillä mielin olen digitoinut aineistoa, tietysti itselleni
mutta samalla myös muille. Vapaaehtoisuuttani rajoittavien tekijöiden vallitessa olen kuitenkin tullut tuottaneeksi aineistoa
16 seurakunnasta. Mutta eilinen teksti toisella palstalla vei kyllä motivaation pakkasen puolelle.

Päivi T

HjaHjäp
Viestit: 51
Liittynyt: 23.02.2008 12:09
Paikkakunta: Pukkila

Re: Kansallisarkisto ja SSS digitoivat kirkonkirjoja

Viesti Kirjoittaja HjaHjäp » 08.02.2010 14:15

Aivan samaa mieltä Maijan ja Päivin kanssa.Olen myös hämmentynyt siitä että samoja kirjoja digitoidaan uudestaan eikä alkuperäisiä, ja mielummin sellaisia joita ei ole edes mikrofilmeille kuvattu.
Päivi,älä masennu hyvää työtä jokainen teistä on tehnyt,olen kiitollinen että voin kotona lukea rippi- ja henkikirjoja eikä aina tarvitse tehdä vaivalloista matkaa arkistoon,se kun vie aina kokonaisen päivän.
Digitaaliarkiston rippikirjat ovat todella hankalia luettavia,jos henkilö on siirtynyt sivulta 300 sivulle 100 koko juttu täytyy aloittaa ikäänkuin alusta tai sitten en osaa käyttää heidän systeemiään.
Hukkaan ei työ varmasti ole mennyt,kyllä digitoitavaa riittää ja siksi onkin harmillista että samoja mikrofilmejä kuvataan uudestaan.
Mukavia sukututkimuksia!

Hannele J.

katriina
Viestit: 8
Liittynyt: 14.08.2006 14:54

Re: Kansallisarkisto ja SSS digitoivat kirkonkirjoja

Viesti Kirjoittaja katriina » 08.02.2010 16:54

Niinpä Hannele,
Masentavaa, että kun arkistolla on nyt varaa palkata ammattilaisia, heidän taitonsa käytetään jo tehdyn työn turhaan toistamiseen. Sen sijaan ammatti-ihmisille riittäisi todella tarpeellista tehtävää, jos he digitoisivat uudestaan alkuperäisistä kirjoista niitä osia, jotka ovat mormonien rullillla lukukelvottomia tai erittäin heikkoja. Tämä koskee sekä kirkonkirjoja että esim. tuomiokirjoja, läänintilejä, jne. SSHY:n sivuiltakin löytyy hyviä esimerkkejä ja valmiita lähdetietoja löytyy Kansallisarkiston omista luetteloista.
Myös HISKi on edelleen kesken eli sielläkin tarvittaisiin väkeä.
Mielestäni Hiskin ja SSHY:n linkitys toimii hyvin. Kaikki kunnia Hiskin puitteissa mahtavasti tähän mennessä tehdystä työstä, ketkä sen sitten lienevät tehneetkään. Toki kehittämistä ja parantamisen varaa löytyy molemmista systeemeistä. Varsinkin sisällysluetteloita jää usein kaipaamaan, kun avaa monisataasivuisen tallenteen, jonka sisältö on hämärän peitossa.
Taustoja tuntematta toivon nyt sinnikkyyttä ja rohkeutta kaikille osapuolille tehdä hyviä päätöksiä aineiston valinnassa ja toteutuksessa.
Tuiskuisaa talven jatkoa, tv. katriina :roll:

Anne
Viestit: 185
Liittynyt: 12.08.2006 11:51

Re: Kansallisarkisto ja SSS digitoivat kirkonkirjoja

Viesti Kirjoittaja Anne » 08.02.2010 17:50

SSHY ja Kansallisarkisto ovat aloittaneet keskustelun digitointijärjestyksestä kirkonarkiston osalta.
SSHY lähetti Kansallisarkistolle listan aloittamattomista seurakunnista. Jatkossa Kansallisarkisto käyttää sitä pohjana valitessaan seurakuntia digitoitavaksi.

Listassa on 101 aloittamatonta seurakuntaa maakunnittain. Ensimmäisenä listalla on maakunnat, joissa tällä hetkellä ei ole aktiivista digitointia meneillään ja joissa on useita aloittamattomia seurakuntia. (Kymenlaakso, Ahvenanmaa, Varsinais-Suomi). Näistä aloittamattomista seurakunnista Kansallisarkisto valitsee ensisijaisesti ne, jotka ovat jo valmiiksi indeksoitu Vakka-tietokantaan.

Tässä listaus elv -seurakunnista, joiden arkistoa on siirretty säilytettäväksi arkistolaitoksessa.

http://www.narc.fi:8080/VakkaWWW/HakuTu ... h=Tee+haku

Kaikkien listassa olevien seurakuntien aineisto ei vielä näytä olevan indeksoitu. Niiden seurakuntien, joiden varhaisempaa arkistoa säilytetään seurakunnissa, ei käsittääkseni ole kovin pian tulossa digitointiin, koska mormonifilmien tiedot eivät aina vastaa sisältöä.

Ensi viikolla SSHY:llä ja Kansallisarkistolla on tapaaminen, jossa saamme lisätietoa heidän digitointihankkeesta ja voimme jatkaa keskustelua mm. digitointijärjestyksestä.

niilonpoika
Viestit: 11
Liittynyt: 07.01.2010 15:45
Paikkakunta: Kajaani

Re: Kansallisarkisto ja SSS digitoivat kirkonkirjoja

Viesti Kirjoittaja niilonpoika » 09.02.2010 11:48

Toivottavasti järki voittaa ja digitointi arkistolaitoksessa suoritettaisiin parhaista alkuperäisistä lähteistä.
Vapaaehtoistyötä voisi mielestäni siirtää siihen, että tarjottaisiin omia tutkimustuloksia muiden käyttöön. Erityisesti vanhat tekstit eivät aukene vaikka kuinka hyvin olisi skannaus onnistunut.
Tähän voisi joku pohtia toimivan menetelmän. Esimerkiksi rippikirjojen rinnalla voisi olla tietokanta jossa olisi jokaisesta selvitetystä sivusta uusi selkeä tekstimuotoinen sivu.
-Kari

Maija
Viestit: 843
Liittynyt: 17.11.2007 02:08
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kansallisarkisto ja SSS digitoivat kirkonkirjoja

Viesti Kirjoittaja Maija » 09.02.2010 15:46

kkylakos kirjoitti: Mutta koska SSHY:n ideana on olla sukututkijoita palveleva instanssi (?), olisiko meidän mahdollista lisätä seurakuntasivuille (jotka taitavat kyllä tulla jostain automaattiformaatista) selkeästi ulkoiseksi merkitty linkki Digitaaliarkistoon, jos ao. seurakunnasta on aineistoa? tai tehdä tähän wiki-sivu?
Tuohon Kaisan ajatukseen ei kukaan ilmeisesti ole osannut ottaa kantaa. Ehkä onkin vielä liian aikaista. Hiskistä Digiarkistoon tulevat linkit ovat varsin mukavia, kunhan muistaa niiden olemassolon (itse tuppaan unohtamaan). Jossakin vaiheessa voisi tulla hyödylliseksi tieto siitä, mitä Arkistolaitoksen sivuilla on nähtävissä ko seurakunnasta sellaista, mitä ei ole SSHY:n sivuilla. Toistaiseksi jaksaa käydä erikseenkin katsomassa, kun tietää, ettei vielä ole paljoa.

Luulen, että "vanha" SSHY:n arkisto pysyy ensisijaisena tiedonhakupaikkana varsin pitkään jo pelkästään käyttäjäystävällisyytensä takia (kuten Hannele kirjoitti). Suuressa osassa kirjoja on hyvät hakemistot, joita useimmat tuntuvat arvostavan. Vaatimattomankin hakemiston tekeminen on kuitenkin sen verran iso työ, että menee varmasti vuosia, ennenkuin voi ajatella Niilonpojan toiveen toteutuvan Digiarkistossa. (Sellaiseen tähtäävä projekti on kyllä jossakin tekeillä, mutta en nyt löydä linkkiä).

HjaHjäp
Viestit: 51
Liittynyt: 23.02.2008 12:09
Paikkakunta: Pukkila

Re: Kansallisarkisto ja SSS digitoivat kirkonkirjoja

Viesti Kirjoittaja HjaHjäp » 09.02.2010 16:09

Tarkoitat varmaankin Maija Varkaudenseudun sukututkijoiden tuomiokirjahanketta?

http://jarjestot.varkaudenseutu.fi/jarj ... tkijat_ry/

Näitä hakemistojahan on käsittääkseni tulossa josaain vaiheessa SSHY:n sivuille.
Vaan vielä on paljon kirjoitettavaa ja aivan liian vähän kirjoittajia.

Hannele

Avatar
jani
Ylläpitäjä
Viestit: 1261
Liittynyt: 09.08.2006 00:16
Paikkakunta: San Jose

Re: Kansallisarkisto ja SSS digitoivat kirkonkirjoja

Viesti Kirjoittaja jani » 09.02.2010 17:57

Kiitokset hyvistä ideoista. Linkittäminen meidän tietokannastamme Digitaaliarkistoon varmaankin onnistuu, otamme sen käsittelyyn ensi viikon kokouksessa. Toivomme, että jatkatte keskustelua tällaisessa rakentavassa hengessä. Etukäteen esitettyjä ideoita voi aina yrittää toteuttaa, jälkikäteen tämä on hankalampaa. Tarkoituksena kaikilla osapuolillahan on sukututkijoiden palveleminen.

Niilonpojan ideaa toteutetaan Hiskin ohessa SSS:n sivuilla:
http://hiski.genealogia.fi/rk/help/tallentaminen.html

Tuomiokirjaprojekti on todellakin tulossa, osa materiaalista on siirretty jo palvelimellemme. Odottelemme vielä tietokannan integrointia niin, että nimihakemistot näkyvät kaikille. Kuvathan tulevat vain jäsenistömme käyttöön.
----- Jani Koski -----

Anne
Viestit: 185
Liittynyt: 12.08.2006 11:51

Re: Kansallisarkisto ja SSS digitoivat kirkonkirjoja

Viesti Kirjoittaja Anne » 18.02.2010 21:24

Kansallisarkisto digitoi, kuten jo aiemmin mainittu, SSHY:n antaman listan mukaan. Listalla ensimmäinen maakunta on Kymenlaakso ja siitä on jo aineistoa tullut Digitaaliarkistoon.

Eilen kokouksessa saadun tiedon mukaan ainakaan tänä vuonna ei digitoida niiden seurakuntien aineistoja, joiden tiedot eivät löydy Vakasta. Tämän hetken resursseilla heillä on mahdollisuus digitoida 0,5 miljoonaa kuvaa vuodessa kirkonarkistosta. Kokonaismääräksi on arvioitu 5,5 miljoonaa kuvaa mormonifilmeiltä.

Digitaaliarkistoon digitoidut ja aloitetut seurakunnat

Akaa, Alavieska, Angelniemi, Anjala, Elimäki, Heinävesi, Haukivuori, Kymi, Pyhtää

Lähiaikoina digitointiin tulevat seuraavien seurakuntien aineistoja

Hailuoto, Luumäki, Saimaan kanavaseurakunta, Temmes, Valkeala.

Tässä viestiketjussa ehdotettu linkittäminen Digiarkiston sivulta Digitaaliarkiston sivulle on mahdollista. SSHY alkaa sitä suunnittelemaan. Toteuttamistavasta voi laittaa ehdotuksia tekijöille tänne keskustelufoorumille tai info-osoitteeseen.

Vastaa Viestiin