Henkikirjojen indeksointi

Tämän alueen alla hoidetaan tekemättömien hakemistojen tilanteen kartoittamista sekä varauksia hakemistojen tekoon. Hakemistovarauksen voi ilmoittaa ylläpidolle, jos ei halua omaa nimeään julki.
istvank
Viestit: 30
Liittynyt: 06.02.2010 12:03

Henkikirjojen indeksointi

Viesti Kirjoittaja istvank » 21.12.2015 15:47

Henkikirjojen indeksointi

Kansallisarkisto ja FamilySearch toteuttavat henkikirjojen (1809-1915) indeksointia yhteistyössä. Hakemistojen teko, indeksointi, toteutetaan talkoistettuna FamilySearchin verkkotyökalulla, ja kutsumme vapaaehtoisia indeksointityöhön. Kansallisarkistolla ei ole varattu resursseja indeksointityökalun käytön ohjeistamiseen, mutta sivuillamme http://www.arkisto.fi/fi/aineistot/apuv ... ndeksointi on kuitenkin indeksoinnista lisätietoja ja linkkejä ohjeisiin. Olemme lisäksi perustaneet Facebook ryhmän Henkikirjojen indeksointi https://www.facebook.com/groups/1243939 ... 775621135/ jossa indeksoijat voivat jakaa kokemuksiaan. FamilySearchin sivuilta löytyy englanninkielisiä yleisohjeita ja opetusvideo.

Digitoidut ja digitoitavat henkikirjat ovat heti vapaasti käytettävissä Digitaaliarkistossa. Talkoistettuina tuotetut hakemistot siirretään Digitaaliarkistoon mahdollisimman nopeasti niiden valmistumisen jälkeen.

Indeksoinnin verkkotyökalu on englanniksi, mutta kerättävien metatietokenttien nimet sekä indeksointiohjeet on suomennettu ja näkyvät suomeksi verkkotyökalun näkymässä.

Työkaluun on vuonna 2015 jo ladattu mikrofilmeiltä digitoidut henkikirjat 0 ja 5 päättyvien vuosien osalta. Vuoden 2016 aikana on tarkoitus käynnistää yhteistyöhanke Geneological Society of Utahin (GSU) kanssa, jossa digitoidaan henkikirjojen puuttuvia välivuosia aina vuoteen 1916 saakka. Jatkossa indeksointia on tarkoitus toteuttaa lääneittäin jaoteltuina.

Indeksointityössä kerätään kylien, talojen ja henkilöiden nimitiedot.

Indeksointityökalun lataus:
Indeksointityökalu on ladattavissa sivulta:
https://familysearch.org/indexing/get-started-indexer (edellyttää uusinta Internet Explorer selainta, toimii myös Firefox selaimella)

István Kecskeméti, sektorijohtaja, Kansallisarkisto