Kuka digitoi?

Digitoimisesta keskusteluun tarkoitettu foorumi.
Sukulaiset1
Viestit: 44
Liittynyt: 06.11.2014 20:31

Kuka digitoi?

Viesti Kirjoittaja Sukulaiset1 » 19.10.2020 19:25

Heippa

Olenko ymmärtänyt, että kaikki tiedostot, jotka jäsensivuilta löytyvät, ilmestyvät sinne vain vapaaehtoistyönä?
Siitä heille suuri kiitos!
Onko Kansallisarkistossa ihan sama materiaali kuin SSHY:lla?
Eli jos Kansallisarkisto digitoi (vai tekeekö ollenkaan tätä työtä?), niin saako SSHY nämä tiedot ja tietysti päinvastoin?

Sukulaiseni on töissä seurakunnassa ja kirkkohallituksellahan on projekti, että
kaikki Suomen kirkonkirjat pitäisi olla digitoituina, että ne näkyisivät samasta ohjelmasta esim. virkatodistusten tekoa varten.
Mutta jotkut seurakunnat eivät vain tätä työtä tee, digitointihan on kallista teettää tilaustyönä.

En oikein ymmärrä tätä tilannetta.
Isoista kaupungeista esim. Turku ja Helsinki eivät näytä panostavan tähän asiaan mitään. Kun taas jossain pienessä kunnassa
kaikki on täydellisesti tehty. Tottakai on iso ero materiaalin määrässä! Mutta Oulu, Jyväskylä, Tampere hyvin hoitaneet.
Ei kai voi olla niin, että Turussa ja Helsingissä ei ole juurikaan vapaaehtoisia, mistä heitä sitten olisi esim. Oulussa jne.?


terv. Ihmettelevä

TKA
Viestit: 23
Liittynyt: 23.04.2017 14:15

Re: Kuka digitoi?

Viesti Kirjoittaja TKA » 11.11.2020 14:43

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä ollaan kuulemma suhtauduttu nihkeästi digitoimiseen. Eivät siis ole yhteistyöhaluisia. Tästä käytiin taannoin keskustelua face-ryhmässä, kun tilannetta ovat muutkin ihmetelleet.

NiinaK976
Viestit: 19
Liittynyt: 03.01.2021 00:03

Re: Kuka digitoi?

Viesti Kirjoittaja NiinaK976 » 06.01.2022 18:05

Yhdistyksellä on myös "omaa väkeä" jotka tekevät kuvaus- ja digitointityötä. Eri keskustelufoorumeissa vaan on annettu ymmärtää että se olisi kokonaan vapaaehtoistyötä. Vapaaehtoiset toki keventävät taakkaa. Yhdistyksen toiminnankuvauksessa tulee ilmi että siellä on 2-3 kuvaustyötä tekevää. Muutenkin sellainen syyllistävä asenne ei auta yhtään; että jos joku ulkopaikkakuntalainen toivoo että seurakuntiin missä on omaa sukua tehtäisiiin kuvauksia. Ja että ulkopaikkakuntalaisten tulisi hoitaa kuvaus alueilla jonne on pitkät matkat ja seutu sekä seurakunnan työntekijät ovat outoja. Voisin kuvitella että mm. kirkkoherranvirasto ottaisi mielellään kuvaamaan arkistojaan sellaisen henkilön joka on ennestään tuttu kuntalainen. Kaikenlainen vastutuskin voisi olla pienempää jos kuvausporukka olisi mm. seurakuntien työntekijoille tutumpaa. Sama miksei päde isommissa keskusrekistereissä; jos tuntee jonkun sieltä niin edes tutun tutun välityksellä välitetty tieto voinee auttaa saamaan "jalkaa oven väliin".

Digitoinnista ja kuvauksista pitäisi sen sijaan tehdä positiivinen vire; niin sukututkijoiden keskuudessa, sekä välittää se seurakuntiin ja keskusrekistereihin. Keskustrekisterit eivät omista alkuperäisiä kirkonkirjoja; sillä ne ovat tavallaan valtion väestöluetteloita, joten kirkkohallitus ei voi vedota siihen ettei niitä voisi yhdistys tai yhdistysten edustajat kuvata.

Vastaa Viestiin