Arkistolaitoksen digitoinnin eteneminen

Keskustelua digiarkistosta ja muista netistä sekä Suomesta ja maailmalta löytyvistä arkistoista.
Avatar
jani
Ylläpitäjä
Viestit: 1280
Liittynyt: 09.08.2006 00:16
Paikkakunta: San Jose

Arkistolaitoksen digitoinnin eteneminen

Viesti Kirjoittaja jani » 22.04.2010 21:12

Arkistolaitos on julkaissut sivuillaan digitoinnin etenemistä koskevaa tietoa:
http://www.arkisto.fi/fi/arkistolaitos/ ... ointi-2010

Heidän mukaansa sivustoa päivitetään parin viikon välein. Kannattaakin käydä sieltä silloin tällöin katsomassa, mitä on lähiaikoina tulossa.
----- Jani Koski -----

Anne
Viestit: 185
Liittynyt: 12.08.2006 11:51

Re: Arkistolaitoksen digitoinnin eteneminen

Viesti Kirjoittaja Anne » 04.06.2010 10:05

Arkistolaitos on saanut 2 milj. euroa digitointihankeeseen. Joten vanhimpien kirkonkirjojen digitoiminen edistyy hyvää vauhtia. Lisäksi Digitaaliarkiston käytettävyytt'ä kehitetään.

http://www.arkisto.fi/fi/news/362/61/Di ... rkistossa/

pekkaa
Viestit: 6
Liittynyt: 27.01.2010 00:20

Re: Arkistolaitoksen digitoinnin eteneminen

Viesti Kirjoittaja pekkaa » 04.06.2010 17:54

Moi,
Mikäli oikein ymmärsin KA aikoo digitoida tämän vuoden loppuun mennessä 3-3,5 miljoonaa tiedostoa vanhempia kirkonkirjoja. Vauhti on melkoinen,itse asiassa puolessa vuodessa sama kuin Sshy koko
olemassaolonsa aikana. Mikä on Sshy:n neuvo digitoijille kuvattavan materiaalin suhteen? Pelkästään uudempia, n.vuoden 1860 jälkeisiä kirjoja, vai edelleen vanhempaakin materiaalia.

Kyselee skannaaja

Marjaana
Viestit: 126
Liittynyt: 03.12.2006 21:58
Paikkakunta: Oulu

Re: Arkistolaitoksen digitoinnin eteneminen

Viesti Kirjoittaja Marjaana » 05.06.2010 11:24

Asiaan ei liene mitään virallista kantaa. Ajattelisin, että jatkossakin skannaajat voisivat käyttää omaa harkintaansa. Omasta mielestäni on sukuharrastajien etu, että tiedot löytyvät samasta osoitteesta, eli siinä mielessä kannattaa skannata myös vanhempia kirjoja. Ainakin toistaiseksi, ja varmaan vielä pitkään jatkossakin, hakemistojen tekeminen SSHY:n kirjoihin on helpompaa, joten tietojen löytyminen Digiarkiston sivuilta on kätevämpää.
Kaikki vanhat kirjat tulevat myös arkistolaitoksen sivuille, joten jos ei halua tehdä tuplatyötä, on ehkä viisainta kuvata uudempia, korteilla olevia kirjoja.
Itse aion jatkossa skannata, kaikesta huolimatta, myös vanhempia kirjoja.
MarjaanaK

jtolvi
Viestit: 68
Liittynyt: 22.10.2007 20:43
Paikkakunta: Kiukainen

Re: Arkistolaitoksen digitoinnin eteneminen

Viesti Kirjoittaja jtolvi » 02.07.2010 00:23

Arkistolaitoksen digitointiprojekti etenee hyvää vauhtia, mutta ihmettelen yhteistyön puutetta. Olemme täällä Porin kirjastossa hikihatussa skannanneet Satakunnan alueen kirkonkirjoja digiarkiston sivuille. Niitä on jo kiitettävässä määrin katsottavissa digiarkiston sivuilla. Mutta kun tänään katsoin Arkistolaitoksen uusimpia digitointisaavutuksia, olin saada sydänhalvauksen. Mitä siellä näinkään. Uudelleen oli skannattu Porin kaupunkiseurakunnan, Nakkilan ja Eurajoen digiarkiston sivuilla jo kauan olleita rippikirjoja. Eikö SSHY:llä ja Arkistolaitoksella pitänyt olla joku yhteistyöporukka koordinoimaan digitointia?

Vastaisuudessa on varmaan viisainta keskittyä 1860-luvun jälkeisiin digitointeihin eli ei mormoonien kuvaamiin rullafilmeihin.

Digitointi jatkuu

t. Jussi Tolvi

Avatar
jani
Ylläpitäjä
Viestit: 1280
Liittynyt: 09.08.2006 00:16
Paikkakunta: San Jose

Re: Arkistolaitoksen digitoinnin eteneminen

Viesti Kirjoittaja jani » 03.07.2010 17:41

Hei Jussi,

Digitoinnin alkaessa toimitimme Arkistolaitokselle listan niistä seurakunnista, jotka meidän digitoijilta oli aloittamatta. Aika hyvin he ovat tuota listaa seuranneet, mutta aina silloin tällöin joukkoon "eksyy" jo digitoitu seurakunta. Kaikki kirjathat (rullilta) tulevat sinne joka tapauksessa. Arkistolaitosta rajoittaa ainakin alkuvaiheessa se, että aineiston tulee olla indeksoituna VAKKA-tietokantaan. Tämä saattaa olla yksi syy sille, että Digiarkistosta löytyviä kirjoja tulee myös Digitaaliarkistoon näinkin alkuvaiheessa.

SSHY ottaa edelleen vastaan kaikki meille lähetettävät kuvat, olivatpa ne sitten rullilta tai korteilta. Minä sitten hiki hatussa pyrin saamaan niitä nettiin muiden luettavaksi... Pahottelen, että työjono on joidenkin kirjojen kohdalla venynyt muutaman kuukauden mittaiseksi (ja joissa tapauksessa yli vuoden).
----- Jani Koski -----

Avatar
jani
Ylläpitäjä
Viestit: 1280
Liittynyt: 09.08.2006 00:16
Paikkakunta: San Jose

Re: Arkistolaitoksen digitoinnin eteneminen

Viesti Kirjoittaja jani » 06.08.2010 16:34

Arkistolaitos on taas päivittänyt tuota sivuansa:
Päivitetty 2.8.2010.

Digitointi aloitettu seuraavissa seurakunnissa:
Ahlainen, Akaa, Alatornio, Alavieska, Angelniemi, Anjala, Antrea, Askainen, Bromarv församling, Elimäki, Espoo, Eurajoki, Hailuoto, Harlu, Haukivuori, Heinjoki, Heinävesi, Helsingin pitäjä, Helsingin ruotsalais-suomalainen seurakunta, Hiitola, Hirvensalmi, Honkilahti, Humppila, Ihantala, Impilahti, Inkerin pakolaisseurakunta, Jaakkima, Johannes, Jokioinen, Jääski, Kaarina, Kakskerta, Kalajoki, Kankaanpää, Kanneljärvi, Karjalan TI. seurakunta, Kauhava, Kaukola, Kemijärvi, Kesälahti, Kirvu, Kivennapa, Kodisjoki, Kortesjärvi, Koivisto, Kuivaniemi, Kuolemajärvi, Kurkijoki, Kustavi, Kuusamo, Kymi, Käkisalmi, Laitila, Laukaa, Lavansaari, Lemu, Loimaa, Lumivaara, Luumäki, Masku, Maxmo församling, Merijärvi, Merikarvia, Merimasku, Metsäpirtti, Mietoinen, Muhos, Muolaa, Muonio, Mynämäki, Nakkila, Nivala, Oripää, Oulu, Oulunsalo, Paattinen, Perho, Petsamo, Pori, Pyhtää, Pyhäjärvi, Pyhämää, Pälkjärvi, Raisio, Rauma, Rautu, Rautjärvi, Ruskeala, Rusko, Rymättylä, Räisälä, Saimaan kanavaseurakunta, Sakkola, Salmi, Seiskari, Soanlahti, Soini, Sortavalan kaupunkiseurakunta, Sortavalan maaseurakunta, Sulkava, Suojärvi, Suursaari, Säkkijärvi, Taivassalo, Tarvasjoki, Temmes, Tenhola, Terijoki, Tuulos, Tytärsaari, Vaasa, Vahviala, Valkeala, Valkjärvi, Vehmas, Viipurin tuomiokirkkoseurakunta, Vuoksela, Vuoksenranta, Ylikiiminki, Ypäjä, Ylistaro, Äyräpää

Lähiaikoina digitointiin tulevat seurakunnat:
Artjärvi, Asikkala, Askola, Hankasalmi, Hauho, Hietamäen seurakunta, Hämeenlinna, Iisalmen maaseurakunta, Janakkala, Jyväskylän kaupunkiseurakunta, Jyväskylän maaseurakunta, Karjalohja, Karttula, Keuruu, Kiuruvesi, Kuhmo, Kuivaniemi, Lapinlahti, Lapua, Lohja, Maaninka, Multia, Mäntsälä, Nilsiä, Nummi, Petäjävesi, Pielavesi, Pietarin Pyhä Marian seurakunta, Saarijärvi, Saloinen, Sammatti, Sievi, Siikajoki, Simo, Sodankylä, Sotkamo, Suomen kaarti, Suomussalmi, Tervila, Tuutari, Tyrnävä, Tyrväntö, Utajärvi, Utsjoki, Vanaja, Vihanti, Vihti, Viipurin linnoitusseurakunta, Ylitornio, Ylivieska


Tämä siis digitoijillemme tiedoksi.
----- Jani Koski -----

istvank
Viestit: 30
Liittynyt: 06.02.2010 12:03

Re: Arkistolaitoksen digitoinnin eteneminen

Viesti Kirjoittaja istvank » 09.08.2010 16:38

Kansallisarkiston digitointihanke 2010 etenee nopeasti. Vanhimman kirkonkirja-aineiston (ennen 1860-lukua, ns. mormonifilmien) digitoinnin etenemistä ryhdytään päivittämään viikoittain. Sivulla http://www.arkisto.fi/fi/arkistolaitos/ ... inti-2010/ linkistä löytyy tänään 9.8. päivitetty tilanne. Vuoden alusta lähtien on digitoitu noin 570.000 tiedostoa, eli noin 12% koko aineistosta. Hankkeen tavoitteena oli saada 3-3,5 miljoonaa tiedostoa digitoitua, mutta nyt näyttää mahdolliselta saada enemmän aikaan digitointinopeuden puolesta. Digitointi etenee siten, että Digitaaliarkistoon syötetään noin 100.000 - 200.000 tiedostoa viikossa elokuun alusta lähtien.

Vuoden alussa sovittiin, että Suomen Sukututkimusseuran kanssa tehtävässä vuoden 2010 alussa alkaneessa yhteistyössä digitointi käynnistetään niistä aineistoista, mitä ei vielä oltu digitoitu SSHYn sivuille. Näin tapahtui, mutta kesäkuun 2010 alusta käynnistynyt OKM:n 2.070.000,- € erillismäärärahalla toteutettava digitointihanke mahdollistaa lähes koko aineiston digitoinnin. Tilanne on siis nopeasti muuttunut, ja täten hankkeen aikana digitointia on lähdetty toteuttamaan laajemmalla pohjalla kuin mitä oli aiemmin suunniteltu.
Digitoitava aineisto on vapaasti käytettävissä Digitaaliarkistossa http://digi.narc.fi/digi/

Digitaaliarkiston käyttöliittymän toimintoja on modernisoitu 30.7. Uudistukset helpottavat aineistojen käyttöä.

Yhteistyöterveisin digitointihankkeen johtaja István Kecskeméti
Yksikönjohtaja, Kansallisarkisto
istvan.kecskemeti@narc.fi

Avatar
jani
Ylläpitäjä
Viestit: 1280
Liittynyt: 09.08.2006 00:16
Paikkakunta: San Jose

Re: Arkistolaitoksen digitoinnin eteneminen

Viesti Kirjoittaja jani » 09.08.2010 16:45

Kiitokset Istvánille informaatiosta!
----- Jani Koski -----

Riitta
Viestit: 24
Liittynyt: 10.10.2008 21:05

Re: Arkistolaitoksen digitoinnin eteneminen

Viesti Kirjoittaja Riitta » 20.08.2010 23:23

Itsekin tänä vuonna muutamia tuhansia kirkonkirjojen sivuja skannanneina täytyy myöntää, että digitaaliarkistoon tulleiden kuvien pohjalta löydän paljon paremmin, enemmän ja luotettavammin tietoja, sillä kuvat ovat ilmeisesti paremmasta aineistosta, paremmilla laitteilla ja osaamisella digitoituja. Aivan huikea ero on lopputuloksessa ja nimenomaan parempaan suuntaan. Sitten vielä on plussaa se, että aikaisemmat skannaamattomat "aukot" poistuvat. Kiitos.
t. Riitta

Avatar
tiitus
Ylläpitäjä
Viestit: 231
Liittynyt: 08.08.2006 22:20
Paikkakunta: Pöytyä, Finland

Re: Arkistolaitoksen digitoinnin eteneminen

Viesti Kirjoittaja tiitus » 20.11.2010 13:49

istvank kirjoitti: Vuoden alussa sovittiin, että Suomen Sukututkimusseuran kanssa tehtävässä vuoden 2010 alussa alkaneessa yhteistyössä digitointi käynnistetään niistä aineistoista, mitä ei vielä oltu digitoitu SSHYn sivuille. Näin tapahtui, mutta kesäkuun 2010 alusta käynnistynyt OKM:n 2.070.000,- € erillismäärärahalla toteutettava digitointihanke mahdollistaa lähes koko aineiston digitoinnin. Tilanne on siis nopeasti muuttunut, ja täten hankkeen aikana digitointia on lähdetty toteuttamaan laajemmalla pohjalla kuin mitä oli aiemmin suunniteltu.

istvan.kecskemeti@narc.fi
Mitä tarkoitetaan "lähes koko aineiston digitoinnilla" ?

istvank
Viestit: 30
Liittynyt: 06.02.2010 12:03

Re: Arkistolaitoksen digitoinnin eteneminen

Viesti Kirjoittaja istvank » 21.11.2010 12:38

tiitus kirjoitti:
istvank kirjoitti: Vuoden alussa sovittiin, että Suomen Sukututkimusseuran kanssa tehtävässä vuoden 2010 alussa alkaneessa yhteistyössä digitointi käynnistetään niistä aineistoista, mitä ei vielä oltu digitoitu SSHYn sivuille. Näin tapahtui, mutta kesäkuun 2010 alusta käynnistynyt OKM:n 2.070.000,- € erillismäärärahalla toteutettava digitointihanke mahdollistaa lähes koko aineiston digitoinnin. Tilanne on siis nopeasti muuttunut, ja täten hankkeen aikana digitointia on lähdetty toteuttamaan laajemmalla pohjalla kuin mitä oli aiemmin suunniteltu.

istvan.kecskemeti@narc.fi
Mitä tarkoitetaan "lähes koko aineiston digitoinnilla" ?
Samaan viestiin, josta yllä oleva lainaus on otettu, olen kirjoittanut mistä on kyse, eli vanhimman kirkonkirja-aineiston (ennen 1860-lukua, ns. mormonifilmien) digitoinnista

Sivulla http://www.arkisto.fi/fi/arkistolaitos/ ... inti-2010/ kerrotaan digitoinnin etenemisestä. Etenemissivu päivitetään alkuviikosta, jolloin noin 2,65 miljoonaa tiedostoa on syötetty Digitaaliarkistoon. Samalla sivulla kerrotaan seurakunnittain digitoinnin etenemisestä. Yli sadan seurakunnan kohdalla digitointi ja syöttö ovat jo valmiit.

Aineiston kokonaismäärä on noin 5,5 miljoonaa tiedostoa, jotka saadaan kaikki digitoitua tänä vuonna ja viimeisetkin syötettyä Digitaaliarkistoon helmi-maaliskuun 2011 aikana.

István Kecskeméti, yksikönjohtaja
Kansallisarkiston digitointihankkeen 2010 johtaja

Vastaa Viestiin