- Kuvatietokannan käyttö

Sivu päivitetty

Sshy:n kotisivulle

Ohjeita kuvatietokannan käyttöön

Jäsenille on tehty kuvatietokanta, josta rippikirjojen kuvia voi hakea kommmenttitekstin perusteella.Avattuasi Kuvatietokannan, edessäsi on sivu, joka listaa kaikki tietokannasta löytyvät paikkakunnat ja läänit.Valitse haluamasi paikkakunta, jonka jälkeen eteesi avautuu paikkakuntakohtainen luettelo kaikista paikkakunnan digitoiduista kirjoista.


Jos haluat, voit siirtyä tiettyyn kirjaan valitsemalla sen linkin ja sen jälkeen avata haluamasi kuvan hakemiston kautta. Kuvatietokanta antaa kuitenkin sinulle mahdollisuuden etsiä tiettyä teksijonoa kaikista paikkakunnan kirjoista samanaikaisesti. Tässä esimerkkihaussa etsitään Asikkalan kirjoista Kurhilan kylän taloja. Hakukenttään kirjoitetaan 'Kurh' ja painetaan Etsi-painiketta. Tuloksena on listaus kaikista kuvista, joiden kommenttikenttään on kirjoitettu 'kurh'.


Jos haluttiin tutkia Kurhilan Pispaa, painetaan kuvan 19.jpg linkkiä, jolloin varsinainen kuvasivu avautuu.


Tekstijono voi olla myös keskellä sanaa, joten kyseinen haku löytäisi myös sanan Vähäkurhila, jos sellainen kommenttikenttään on kirjoitettu. Jos et ole varma jonkin sanan kirjoitusmuodosta, tai se muuttuu kirjasta toiseen, voit käyttää jokerimerkkinä prosenttimerkkiä '%'. Tällä voit korvata yhden tai useamaman kirjaimen. Jos esimerkiksi haettava talon nimi on Tuokkonen ja se on aikojen saatossa kirjoitettu Tuockoin, Tuåckonen, Tuokånen, Tuockonen, Tuokkonen, jne. saat kaikki muodot tulokseksi kirjoittamalla hakukenttään 'Tu%k%n'. Tosin tämä tuo hakutuloksiin kaikki nimet, jotka sopivat ennettuihin ehtoihin. Tulokseksi tulisi myös esimerkiksi Tuhkanen. Haku kannattaa tehdä aloittamalla mahdollisimman epätarkasta hausta ja sitten tarkentaa hakua lisäämällä siihen kirjaimia, joita väärissä hakutuloksissa ei ole. Kokeilemalla löytää parhaiten toimivat hakusanat kullakin paikkakunnalla.

Tässä esimerkissä käytettiin Asikkalaa, jonka kirjoista on ohjeen kirjoittamisen aikana digitoitu vain yksi rippikirja. Jotta haun hyvät puolet saadaan paremmin esille, otetaan tähän vielä toinen esimerkki. Haettaessa Ikaalisten kirjoista hakusanalla 'lumia' saadaan luettelo kaikista eri rippikirjoista löytyvistä Lumia-sivuista.


Tästä on helppo tutkia taloa rippikirjasta toiseen, kun ei tarvitse joka kerta hakea taloa hakemiston kautta. Jos haluat eri rippikirjojen sivut auki samalla kertaa, avaa linkkien sivut uusissa ikkunoissa.

 

 

Copyright © SSHY 2004-2008