Sivu 1/1

Umpikuja

Lähetetty: 25.10.2020 21:08
Kirjoittaja jumakia
Etsiskelen tietoa sukunimistä Wred, Vred ja Fred. Kyseiset nimet ovat kuuluneet isoäitini (Vuorinen) isän suvulle.
Viimeisin henkilö jonka olen saanut etsittyä tähän sukuhaaraan kirkonkirjoista on Johan Fred (synt.1797), ilmeisesti Huittinen ja Nanhia.
Ollut ilmeisesti sotilas, tästä taaksepäin en löydä mitään tietoja. Hankaluutta tuo vielä sukunimen vaihtuminen joka sukupolvi, Fred, Vred, Wred ja Vuorinen.

Re: Umpikuja

Lähetetty: 26.10.2020 23:54
Kirjoittaja Marinka
Hei!

Antaisitko viimeisimmän (vanhimman) rippikirjan mistä Johanin löysit? Auttaisi etsinnässä.

Sotilasnimi on usein henkilökohtainen eikä aina periydy lapsille. Siksi pitää olla tarkkana ja seurata henkilöitä rippikirjasta toiseeen. Ruotuun nimittäin saattoi tulla uusi sotamies jolle annettiin sama nimi, vaikka ei ollut sukua. En tiedä miten tässä suvussa. Ihmiset itse eivät yleensä osanneet kirjoittaa, joten muutettaessa nimen kirjoitusasu muuttui helposti toisenlaiseksi, vaikka muuttotodistus olisi ollutkin. Nämä on niitä tavanomaisilla syitä miksi nimi muuttuu matkan varrella.

Marinka

Re: Umpikuja

Lähetetty: 27.10.2020 10:25
Kirjoittaja vesaaulanko
Onko rippikirjassa merkintää sotilasnumerosta, tämä on ollut tapa joissakin seurakunnissa. Sotilasuraa värväytymiseen seuraaminen saattaa antaa miehelle patronyymin sekä osviittaa hänen syntymäpaikastaan.
Sotilasuran tutkimisessa auttaa "Ruotusotilaiden tutkiminen" kirjanen. Huittisten sotilaat ovat lähinnä Porin läänin Jalkaväkirykmentin Henkikompaniasta tai tai Kokemäen (myöhemmin 2. majurin) komppaniasta, jos tulkitsin oikein kirjan kartasta. Kokemukseni mukaan rippikirjaan on usein merkittynä jos mies on palvellut rakuunana (drag) tai tykistössä (handtl).
Välillä tuntuu tosiaan että sotilaan sukunimen erilaiset kirjoitusmuodot on pikemminkin sääntö enemminkin kuin poikkeus.

Re: Umpikuja

Lähetetty: 10.11.2020 16:32
Kirjoittaja Mattila
Hei jumakia!
En tiedä oletko jo selvittänyt "umpikujasi", mutta arvelisin, että Juhosi on yksinkertaisesti tämä Erkinpoika Nanhian Torposta:
https://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/ ... 4&pnum=263
Juho on syntynyt Kiikan puolella ja isä-Erkki sotilaan poikana Tyrväällä (Hiski).