Ruotusotilaskirja

Tälle palstalle voit laittaa osto/myynti/lahjoitus-ilmoituksia.
joukon66
Viestit: 44
Liittynyt: 06.08.2008 08:42

Ruotusotilaskirja

Viesti Kirjoittaja joukon66 » 16.09.2016 11:05

Kirjani ”Ruotusotilaan jäljillä – torppaa unohtamatta” on valmistunut.

Kirja tarkastelee Pohjanmaan jalkaväkirykmentin Pyhäjoen komppanian ja Kajaanin pataljoonan Kuusamon komppanian ruotusotilaita ja sotilastorppia vuodesta 1733 lähtien aina vuoteen 1867 asti. Paikallisesti tarkastelu koskee Saloisten, Kemijärven, Kuolajärven ja Kuusamon alueita Pohjois-Pohjanmaalla sivuten välillä myös naapuripitäjiä. Kirjassa käsitellään myös harvemmin käsiteltyjä osa-alueita, kuten uudistettu ruodutus ennen Suomen sotaa sekä Krimin sodan ja Itä-Lapin knihtikontrahdin ruodutus.

Kirjassa pyritään valottamaan ruotusotilaita ja niiden elämää sotilaskomennuksilla ja sotilastorpissaan. Kaikkiaan esillä on n. 800 sotilaan ja nostoväkeen kuuluvan miehistön tietoja, jotka antavat täydentävää tietoa mm. sukututkijoille ja muille paikallisesta historiasta kiinnostuneille. Mukana on myös tarkempaa tietoa sotilaiden asunnoista eli sotilastorpista. Lukuisat otteet katselmuspöytäkirjoista valaisevat ruotusotilaiden ja samalla myös muun rahvaan elinoloja omassa kotipitäjässään.

Kaiken tarkastelun lähtökohtana on oma sotilastorppa, jonka asukkaat ja historia tulee samalla esiteltyä osana laajempaa kyläyhteisöä. Kirjassa sivutaan myös rakennushistoriaa ja metallinetsintää, joten monipuolisia teemoja on tarjolla kytkettynä kuitenkin entisiin ruotusotilaisiin ja sotilastorppiin.

Kirja on kooltaan lähinnä B5-kokoa vastaava, pehmeäkantinen ja sivuja on 312. Mukana on runsaasti kuvia, joista osa on värillisiä. Kirjan on kustantanut Books on Demand GmbH ja sitä on tilattavissa useista verkko- ja kirjakaupoista ohjehintaan 19,90 €/kpl + mahdolliset postituskulut. Kirjasta on saatavilla myös edullisempi sähköinen versio.

Jouko N